Home » Istorie » Cea mai veche reprezentare cunoscută a pescuitului, descoperită în gravuri din era glaciară

Cea mai veche reprezentare cunoscută a pescuitului, descoperită în gravuri din era glaciară

Cea mai veche reprezentare cunoscută a pescuitului, descoperită în gravuri din era glaciară
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.11.2024

Arheologii de la Leibniz-Zentrum für Archäologie (Germania) și de la Universitatea Durham (Anglia) au descoperit gravuri în situl Gönnersdorf din era glaciară care prezintă cele mai vechi reprezentări cunoscute ale pescuitului.

Gönnersdorf este unul dintre cele mai mari și mai bine documentate situri de așezare din faza târzie a ultimei glaciațiuni, din Paleoliticul superior târziu sau din perioada Magdaleniană, în urmă cu proximativ 15.500 de ani.

Situl este situat în districtul Gönnersdorf, în partea de nord a landului Renania-Palatinat, Germania.

Acesta a fost descoperit în 1968, fiind găsite urme ale unei așezări bine conservate in situ, protejată de un strat de piatră ponce provenită de la o erupție la caldera vulcanică Laacher See.

Cele mai vechi reprezentări cunoscute ale pescuitului

Săpăturile anterioare au scos la iveală numeroase locuințe împărțite în patru zone, pe lângă mai mult de 81 000 de artefacte de piatră, figurine, diferite unelte, piese de arme, bijuterii și obiecte artistice din fildeș și os.

Într-un studiu recent, realizat cu ajutorul unor tehnici avansate de imagistică, arheologii au descoperit plăcuțe de piatră realizate din schist.

Acestea prezintă gravuri ce descriu practicile antice de pescuit, inclusiv desene tip grilă despre care se crede că reprezintă plase de pescuit sau capcane.

Tehnologiile de pescuit ar fi putut apărea mai devreme decât se credea

„Prin studierea naturii semnelor de tăiere care formează gravurile, cercetarea începe să identifice artiști individuali și stilurile lor particulare”, a declarat LEIZA, potrivit HeritageDaily.

„Descoperirile îmbogățesc semnificativ colecția de artă din era glaciară și oferă o privire asupra practicilor sociale ale vânătorilor-culegători din paleoliticul superior târziu, a căror artă la Gönnersdorf include reprezentări detaliate ale animalelor vitale pentru supraviețuire, precum și figuri umane stilizate.”

Acest studiu prezintă, de asemenea, cele mai timpurii reprezentări cunoscute de plase de pescuit sau capcane din preistoria europeană, indicând faptul că tehnologiile de pescuit ar fi putut apărea mult mai devreme decât se credea.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Rechinii din Golful Mexic au învățat „să fure” din plasele de pescuit

Pescuitul, un hobby preferat și al lupilor, nu doar al oamenilor

Un cașalot eșuat pe o insulă canadiană avea 150 kg de unelte de pescuit în stomac

Motivul pentru care Marea Britanie vrea să verifice cu nave militare zonele de pescuit

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase