A fost găsită explicația științifică pentru una dintre minunile lui Iisus
O echipă de oameni de știință de mediu și limnologi, provenind de la mai multe instituții, a descoperit o posibilă explicație științifică pentru una dintre minunile lui Iisus: „Pescuirea minunată”.
Într-un studiu publicat în Water Resources Research, echipa descrie studiul asupra morților naturale ale peștilor din Lacul Kinneret, cunoscut drept Marea Galileii din Biblie.
În Noul Testament sunt două relatări care descriu una dintre minunile lui Iisus în care acesta a transformat câțiva pești în mai mulți: una în cartea lui Luca și cealaltă în cea a lui Ioan. De aproape 2.000 de ani, aceste evenimente sunt considerate miracole de către creștini. În acest nou studiu, cercetătorii au vrut să afle dacă ar putea exista o altă explicație pentru creșterea bruscă a numărului de pești descrisă în aceste relatări.
Munca lor a inclus plasarea de senzori de temperatură și dispozitive de măsurare a nivelului de oxigen în lac, precum și înregistrarea vitezei și a direcției vântului și analizarea relatărilor istorice moderne despre morțile peștilor. Oamenii de știință au găsit perioade scurte în care vânturile de la suprafața lacului erau suficient de puternice pentru a atrage oxigenul din adâncuri, lăsând foarte puțin pentru viața acvatică.
Una dintre minunile lui Iisus are acum o explicație științifică
Rezultatul era o moarte bruscă a peștilor, care, pentru persoanele aflate pe mal sau într-o barcă, arăta ca un număr mare de pești ridicându-se lent la suprafață, permițându-le să fie ușor prinși, exact așa cum este descris în relatările biblice, notează Phys.org.
Cercetătorii subliniază că Lacul Kinneret este natural stratificat: are un strat inferior rece, cu niveluri scăzute de oxigen, și un strat superior, mai cald, bogat în oxigen, unde trăiesc peștii. Din când în când, apare o stratificare termică, iar apele celor două straturi se amestecă, rezultând prea puțin oxigen pentru supraviețuirea peștilor la orice nivel al lacului. Peștii mor și plutesc la suprafață.
Echipa a mai descoperit că speciile de pești cele mai abundente în lac în timpul acestor morți masive ajung, de obicei, pe mal, unde ar putea fi ușor colectate de către populația înfometată. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că condițiile din lac în vremea lui Iisus erau similare cu cele care duc la morțile masive ale peștilor în prezent, sugerând că „miracolele” au fost, de fapt, simple coincidențe naturale.
Vă recomandăm să citiți și:
Alergia care ar fi dus la dispariția mamutului lânos
Inteligența Artificială a descoperit sute de geoglife necunoscute în apropiere de liniile Nazca