Cum au reușit trei deținuți să evadeze din închisoarea Alcatraz cu o lingură

25 10. 2024, 15:00

La 12 iunie 1962, trei prizonieri – Frank Morris și frații John și Clarence Anglin – au evadat din Penitenciarul Federal Alcatraz din Golful San Francisco.

Planificarea și executarea complexă a evadării celor trei a fost clasată în topul uneia dintre cele mai faimoase evadări din istorie. În ciuda numeroaselor căutări și investigații, soarta finală a evadaților rămâne necunoscută.

Insula Alcatraz, situată în Golful San Francisco, a găzduit Penitenciarul Federal Alcatraz din 1934 până în 1963. Penitenciarul a fost conceput pentru a adăposti cei mai periculoși infractori din Statele Unite. Datorită locației sale izolate și a măsurilor avansate de securitate, Alcatraz a fost considerată a fi rezistentă la evadări. Totuși, în ciuda acestei reputații, evadarea din 1962 a demonstrat contrariul.

Trecutul prizonierilor

Unul dintre încarcerați, Frank Morris, a fost un spărgător de bănci și un artist al evadării din închisoare. A avut o copilărie grea (a fost condamnat pentru prima dată la vârsta de 13 ani), iar cea mai mare parte a vieții de adult și-a petrecut-o intrând și ieșind din închisoare. Înainte de evenimentul de la Alcatraz, încercase deja să evadeze de mai multe ori din alte închisori. Imediat ce a ajuns pe Alcatraz, a început să se gândească la modul în care va pleca de acolo.

Frații John și Clarence Anglin au fost și ei, de asemenea, spărgători de bănci. S-au născut în Alabama și și-au început activitățile infracționale tot la o vârstă fragedă, fiind cunoscuți pentru talentul și ingeniozitatea cu care săvârșeau fărădelegile.

Așadar, toți cei trei deținuți își ispășeau pedeapsa pentru acuzații de jafuri bancare și nu erau străini unul față de celălalt. Se cunoșteau din perioadele anterioare petrecute împreună în spatele gratiilor, pe vremea când, închiși fiind în celule alăturate, puteau să comunice noaptea între ei.

Frank Morris și frații Anglin au început să pună la punct strategia de evadare la începutul anului 1960. Planul lor prevedea utilizarea a tot felul de unelte și materiale strânse din gunoaie pentru a crea o plută și dispozitive improvizate de salvare. De asemenea, au avut grijă să creeze niște capete umane pe care să le pună în pat pentru a îi fenta pe gardieni în timpul numărătorilor nocturne – le-au confecționat din săpun, hârtie igienică și pasta de dinți, iar pentru a le face să pară realiste, scrie BBC, le-au „decorat” cu păr natural adunat de pe podeaua frizeriei închisorii și le-au pictat în tonuri naturale cu ajutorul unor vopseluri, de asemenea, furtate. Amplasate în paturile lor, capetelor le-au fost atașate, sub pături, corpuri improvizate din prosoape îmbărcate în haine. Uneltele folosite pentru acest proiect au inclus un burghiu furat, fierăstraie improvizate făcute din lame de fierăstrău rupte, și linguri pe care le-au ascuțit. Pe parcursul mai multor luni, deținuții au creat un sistem elaborat de tuneluri care duceau la puțurile de ventilație ale închisorii. Pentru a ascunde găurile din peretele celulei, au confecționat grilaje false din hârtia revistelor bibliotecii închisorii.

Executarea evadării și dispariția

În noaptea de 11 iunie 1962, Morris și frații Anglin și-au pus planul în aplicare. Reușiseră să creeze veste de salvare din peste 50 de pelerine de ploaie furate și cusute cu ață luată de pe saltelele lor și o plută de cauciuc.

De asemenea, au confecționat dispozitive de salvare din pantofi de tenis care, la nevoie, puteau fi folosiți ca echipament de plutire. După ce au lăsat în urmă, în paturile celulelor, capetele lor de manechin pentru a-i păcăli pe gardieni, au străbătut puțurile de ventilație, până au ajuns pe acoperișul clădirii închisorii. Apoi alunecat pe o țeavă de scurgere exterioară până la nivelul solului, au traversat curtea închisorii, au escaladat două garduri succesive de sârmă ghimpată de 3,7 m și au coborât pe un mal abrupt până la țărmul nord-estic al insulei. Au dispărut în noapte și s-au îndepărtat de insula Alcatraz pe pluta lor artizanală la adăpostul întunericului. Alarma a fost dată abia în dimineața următoare, atunci când capetele momeală au fost descoperite. În ciuda căutărilor extinse ale autorităților, care au implicat nave ale Pazei de Coastă, elicoptere, ambarcațiuni private și chiar echipaje de scafandri care au cercetat apele din apropiere timp de mai multe zile după evadarea prizonierilor, nu s-a găsit nicio dovadă a ceea ce s-a întâmplat cu Frank Morris sau cu frații Anglin după ce au părăsit insula Alcatraz pe pluta lor.

Investigațiile care au urmat evadării au arătat că Morris și frații Anglin au fost extrem de meticuloși în planificarea și executarea planului, aceștia lăsând în urmă puține dovezi, cu excepția celor trei capete improvizate de manechini. FBI și-a încheiat oficial investigația în 1979, fără a găsi dovezi concludente cu privire la ceea ce li s-a întâmplat după ce evadații au părăsit insula Alcatraz; cu toate acestea, de-a lungul timpului au fost emise numeroase teorii, printre care înecul din cauza temperaturilor scăzute ale apei sau curenții care i-au purtat în Oceanul Pacific, unde ar fi putut să piară, ori integrarea cu succes în societate folosind identități false create înainte de tentativa lor de evadare.

Totuși, concluzia autorităților a fost că aceștia trebuie să fi pierit în apele adânci în încercarea lor de a părăsi insula. „Da, au scăpat câțiva oameni, dar nu am auzit pe nimeni să se laude cu asta. Altfel spus, toți cei care lipsesc de aici s-au înecat în procedură. Din câte știm noi, nimeni nu umblă astăzi pe străzi lăudându-se că a evadat din Alcatraz. De ce sunt atât de sigur? Auziți vântul, nu-i așa? Și vedeți apa? Credeți că ați putea reuși?” (directorului închisorii, Richard Willard, într-un interviu acordat BBC în 1964).

Speculațiile cu privire la soarta deținuților evadați continuă până în prezent, chiar dacă, fie și în lipsa unor cadavre, au fost declarați morți în 1979. FBI a închis cazul și a predat responsabilitatea Serviciului de Poliție Judiciară SUA.

Tot în 1979 a fost lansat pe marile ecrane filmul numit Evadarea din Alcatraz, în care Clint Eastwood îl întruchipa pe Frank Morris.

În 2018, scrie BBC, poliția din San Francisco a dezvăluit că primise o scrisoare ciudată cu cinci ani înainte, din partea cuiva care pretindea că este John Anglin. „Am evadat din Alcatraz în iunie 1962. Da, am reușit cu toții în acea noapte, dar cu greu!”. Tot în rândurile acelei scrisori era menționat și faptul că bărbații au continuat să trăiască în secret, Frank Morris murind în octombrie 2005, iar Clarence Anglin în 2008. Autorul scrisorii dorea să își negocieze predarea în schimbul tratamentului pentru cancer. FBI a evaluat scrisoarea, dar nu a putut verifica dacă era autentică sau nu.

Sursa:

https://www.bbc.com/culture/article/20240607-it-was-the-cleverest-escape-in-the-prisons-30-years-the-men-who-broke-out-of-alcatraz-with-a-spoon

Vă mai recomandăm să citiți și:

60 de ani de la închiderea închisorii Alcatraz, cea mai sigură din lume. „Stânca” unde a fost reţinut faimosul Al Capone a ajuns atracţie turistică

7 deținuți controversați de la Alcatraz

Cel mai cunoscut lider de bandă din Ecuador a evadat din închisoare

Un bărbat condamnat pe viață a evadat după o săptămână în închisoare