O așezare colonială pierdută, descoperită sub pădurea tropicală amazoniană

25 10. 2024, 19:00

Arheologii din cadrul proiectului Amazonia Revelada au descoperit o așezare colonială pierdută datând din secolul al XVIII-lea.

Proiectul Amazonia Revelada este un studiu al regiunii amazoniene pentru identificarea siturilor arheologice prin utilizarea tehnologiei LiDAR și a sondajelor efectuate de cercetători locali care sunt membri ai populațiilor indigene și tradiționale.

Într-o declarație de presă emisă la Muzeul Amazonului din Manaus, Eduardo Neves, directorul Muzeului de Arheologie și Etnografie al Universității din São Paulo, a anunțat descoperirea unei așezări coloniale care apare pe hărți contemporane din secolul al XVIII-lea.

Descoperirea a fost făcută folosind LiDAR (Light Detection and Ranging), o metodă de teledetecție care utilizează lumina sub forma unui laser pulsat pentru a măsura distanțele față de Pământ.

O așezare colonială pierdută datând din secolul al XVIII-lea

Diferențele dintre timpii de întoarcere și lungimile de undă ale laserului pot fi utilizate pentru a compila o hartă digitală 3D a peisajului întunecat.

Studiul LiDAR a scos la iveală urmele unui sistem de străzi, despre care Neves a explicat pentru postul brazilian de știri Metrópoles că a fost uitat după ce locuitorii au abandonat așezarea după 300 de ani de dominație colonială portugheză.

Așezarea a făcut parte din regiunea colonială portugheză a Amazonului, care a constituit o provincie separată a Americii portugheze, care a durat de la începutul secolului al XVII-lea până la începutul secolului al XIX-lea, când Brazilia a devenit o națiune independentă.

Studiul a scos la iveală urmele unui sistem de străzi

Neves a anunțat, de asemenea, alte două descoperiri în declarația sa de presă. Prima este o structură de piatră în statul Rondônia, unde există structuri geometrice pe sol, cum ar fi forme pătrate și circulare, și caracteristici liniare care par a fi drumuri.

A doua, tot în Rondônia, este o structură de formă reticulară, pe care arheologii intenționează să o exploreze în continuare, scrie HeritageDaily.

„Încă nu știm exact ce sunt acestea. Ar putea fi zone de cultură sau poate locuri de locuit, dar va trebui să ne întoarcem pe teren pentru a excava și a le înțelege mai bine semnificația. Aceste formațiuni sunt cunoscute în alte locuri, cum ar fi Bolivia, dar este pentru prima dată când le vedem pe partea braziliană”, a declarat Neves.

Vă recomandăm să mai citiți și:

În următorii 35 de ani se va tăia o arie din pădurea tropicală de mărimea Indiei

Misterioasele sculpturi din padurea tropicala australiana (FOTO)

Pădurea amazoniană arde! Suprafața afectată este de două ori mai mare decât anul trecut

Seceta din pădurea amazoniană, evenimentul climatic devastator din 2023