Home » Istorie » Cel mai mic ou de dinozaur găsit vreodată a fost confirmat în China

Cel mai mic ou de dinozaur găsit vreodată a fost confirmat în China

Cel mai mic ou de dinozaur găsit vreodată a fost confirmat în China
Foto: China University of Geosciences (Wuhan)/Xinhua via Profimedia
Publicat: 23.10.2024

O echipă de paleontologi, geologi și specialiști în evoluție, afiliați la multiple instituții din China, a descoperit că un ou fosilizat, găsit în 2021, este cel mai mic ou de dinozaur descoperit vreodată.

Într-un studiu publicat în revista Historical Biology, echipa descrie locul în care au fost găsite ouăle, tehnicile folosite pentru a le studia și concluziile lor.

Anterior acestei descoperiri, cel mai mic ou de dinozaur cunoscut avea dimensiunile de 45,5 mm x 40,4 mm x 34,4 mm. Cel mai mic ou dintre cele găsite acum are doar 29 mm lungime și este și cel mai complet dintre toate cele descoperite.

Ouăle au fost găsite pe un șantier de construcții din apropierea orașului Ganzhou, în sud-estul Chinei, o regiune cunoscută de paleontologi ca fiind una dintre cele mai bune din lume pentru descoperirea de ouă de dinozaur. Cele șase ouă erau fosilizate împreună, formând o unitate, și toate erau într-o stare relativ bună, notează Phys.org.

Cui îi aparține cel mai mic ou de dinozaur găsit până acum?

După trei ani de analiză atentă, care a inclus utilizarea microscopiei electronice, echipa de cercetare a constatat că creaturile din ouă îi aparțineau unui teropod non-aviar. De asemenea, au descoperit că ouăle îi aparțineau unui ootaxon necunoscut, pe care l-au numit Minioolithus ganzhouensis. Echipa a datat ouăle ca având 80 de milioane de ani, situându-le în Cretacicul târziu.

Cercetătorii au folosit tehnici de difracție a electronilor în dispersie inversă pentru a obține o imagine de ansamblu atât a cojilor ouălor, cât și a creaturilor din interiorul lor. Ei afirmă că toate tehnicile de studiu utilizate până acum au fost non-distructive, ouăle rămânând în aceeași stare în care au fost găsite.

Echipa de cercetare intenționează să continue studiile asupra ouălor, inclusiv printr-o analiză suplimentară a sitului de descoperire, care a fost bine conservat. Acesta a oferit deja noi informații despre modul în care dinozaurii își construiau cuiburile. Cercetătorii speră să afle ce tip de dinozaur a depus aceste ouă și, de acolo, să învețe mai multe despre procesul de formare a dinozaurilor în timpul dezvoltării lor în ou. Ei speră, de asemenea, să descopere mai multe informații despre procesul reproductiv al dinozaurilor, în general.

Vă recomandăm să citiți și:

O movilă funerară, veche de 2.800 de ani din Siberia, amintește în mod straniu de mormintele sciților

Codex Leicester, cea mai scumpă carte din lume

Avicenna, medicul și filosoful de seamă al lumii islamice

O monedă de aur medievală, găsită într-o fortăreață din Bulgaria, ar înfățișa un împărat bizantin

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase