Home » Istorie » Nava Endurance a lui Shackleton, dezvăluită prin scanări 3D extrem de detaliate

Nava Endurance a lui Shackleton, dezvăluită prin scanări 3D extrem de detaliate

Nava Endurance a lui Shackleton, dezvăluită prin scanări 3D extrem de detaliate
Sursa foto: Wikimedia/Domeniul Public/Frank Hurley
Publicat: 22.10.2024

Cercetătorii din cadrul proiectului Endurance22 au dezvăluit scanări 3D extrem de detaliate cu Endurance, nava lui Sir Ernest Shackleton din Expediția Imperială Trans-Antarctică din 1914-1917.

Expediția a fost o încercare de a realiza prima traversare terestră a continentului Antarctica, de la Marea Weddell pe de o parte la Marea Ross pe de altă parte, prin Polul Sud.

Endurance a părăsit Georgia de Sud în decembrie 1914, însă, la doar câteva săptămâni de la începerea călătoriei, nava a fost prinsă în banchiza densă din Marea Weddell și a rămas complet blocată.

După 10 luni în derivă, banchiza a început să strivească coca navei, forțându-l pe Shackleton și echipajul său să abandoneze Endurance și să stabilească tabere temporare pe gheața expusă în timp ce priveau cum se scufundă nava.

O încercare de a realiza prima traversare terestră a continentului Antarctica

Echipajul a ajuns în cele din urmă pe Insula Elefantului, o insulă nelocuită acoperită de gheață situată la 245 de kilometri nord-nord-est de vârful Peninsulei Antarctice.

Shackleton și alte cinci persoane au făcut apoi o călătorie cu barca de 1 300 km pentru a ajunge în Georgia de Sud. După patru luni și jumătate, pe 30 august 1916, remorcherul Yelcho a sosit cu Shackleton la bord și a salvat restul echipajului.

Un studiu comun a fost efectuat de cercetători de la Voyis, Sonardyne International Ltd, EIVA a/s, DECAR, Deep Ocean Search și SEARCH Inc.

Echipajul a ajuns în cele din urmă pe Insula Elefantului

Echipa a realizat 25 000 de imagini de înaltă rezoluție, care au fost aplicate cu ajutorul tehnologiei de învățare automată „True-Colour” pentru a crea nuanțele naturale ale epavei în 3D, scrie HeritageDaily.

„Conservarea este ridicolă. Încă te mai puteai sprijini de balustradele de la prova și puteai privi prin hublouri în cabina neagră și întunecată în care dormea Shackleton”, a explicat Mensun Bound, directorul de explorare pentru expediția Endurance22.

O examinare a imaginilor arată că vopseaua și numele navei „ENDURANCE” sunt clar vizibile, precum și mai multe artefacte, cum ar fi pistolul de semnalizare al lui Frank Hurley, care a tras în semn de omagiu în timp ce nava se scufunda. De asemenea, este vizibilă o cizmă izolată care a aparținut probabil secundului lui Shackleton, Frank Wild.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Povestea navei Endurance, una dintre cele mai frumoase epave

Epava navei Endurance a legendarului explorator Sir Ernest Shackleton a fost găsită

Povestea extraordinară a epopeii legendarului explorator Shackleton cu nava scufundată Endurance

Epava uneia dintre cele mai faimoase nave ale secolului XVII a fost găsită

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase