Arheologii au dezgropat cea mai veche biserică din Armenia

16 10. 2024, 15:00

Arheologii de la Academia Națională de Științe din Armenia și Universitatea din Münster (Germania) au descoperit rămășițele unei biserici creștine timpurii necunoscute anterior în vechiul oraș Artaxata. Cea mai veche biserică din Armenia constă într-o clădire octogonală cu extensii în formă de cruce. Echipa a excavat părți ale bisericii și a studiat-o folosind metode geofizice.

„Clădirea din secolul al IV-lea este cea mai veche biserică documentată arheologic din țară, o dovadă senzațională a creștinismului timpuriu în Armenia”, a remarcat profesorul Achim Lichtenberger, de la Universitatea din Münster.

„Bisericile octogonale nu erau cunoscute până acum aici, dar ne sunt foarte familiare din regiunea Mediteranei de Est, unde au apărut pentru prima dată în secolul al IV-lea d.Hr.”, a adăugat dr. Mkrtich H. Zardaryan, de la Academia Națională de Științe din Armenia.

Cea mai veche biserică din Armenia datează din secolul al IV-lea

Tipologic, cea mai veche biserică din Armenia corespunde clădirilor memoriale creștine timpurii. În extensiile în formă de cruce, cercetătorii au găsit rămășițele unor platforme de lemn, care au fost datate cu radiocarbon a fi din mijlocul secolului al IV-lea d.Hr.

Clădirea octogonală, cu un diametru de aproximativ 30 de metri, avea o podea simplă din mortar și țigle din teracotă. Descoperirile de marmură indică faptul că biserica a fost decorată somptuos, cu materiale importate din zona Mediteranei. Echipa germano-armenească se află în Armenia din septembrie și va continua să excaveze, sperând să facă noi descoperiri, inclusiv să afle cui i-a fost dedicată biserica, scrie Phys.org.

Conform legendei, Grigore Luminătorul l-a convertit la creștinism pe regele armean Tiridates al III-lea în Artaxata în anul 301 d.Hr., făcând din Armenia primul stat creștin din lume. Mănăstirea medievală Khor Virap, aflată în apropierea bisericii recent descoperite, amintește de această poveste.

Artaxata a servit drept capitală a Regatului Armeniei, condus de dinastiile Artaxiad și Arsacid. Orașul a devenit o metropolă importantă în perioada elenistică și a fost capitala regatului timp de aproape șase secole.

Echipa de cercetare armeno-germană explorează metropola elenistică Artaxata, situată în Câmpia Ararat, din 2018.

Vă recomandăm să citiți și:

Robert Hooke, unul dintre geniile polivalente din istorie. Inventatorul microscopului modern

Prima grădină botanică din România

Ce arată Băile Suburbane din Pompeii despre obiceiurile sexuale ale romanilor?

Rosalind Franklin, eroina neștiută a revoluției ADN