Prin izolarea și secvențierea ADN-ului din firele de păr colectate din dinții a două exemplare de muzeu ale leilor din Tsavo din anii 1890, cercetătorii au descoperit că leii din Kenya au prădat o varietate de specii, inclusiv oameni, girafe și antilope gnu.
Se estimează că acești așa-numiți „devoratori de oameni din Tsavo” au ucis zeci de oameni, inclusiv pe cei care munceau de-a lungul căii ferate Kenya-Uganda la sfârșitul anilor 1890. Descoperirile apar în revista Current Biology.
„Pe măsură ce biotehnologiile avansează, există surse neașteptate de cunoștințe, în acest caz genomica, ce pot fi utilizate pentru a oferi informații despre trecut”, spune Ripan Malhi de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign.
„Rezultatele noastre informează cu privire la ecologia și dieta leilor în trecut, precum și cu privire la impactul colonizării asupra vieții și terenurilor din această regiune a Africii.”
„O parte esențială a acestui studiu a fost crearea unei metode de extragere și analiză a ADN-ului din fire de păr unice ale speciilor de pradă găsite în dinții specimenelor istorice de muzeu”, spune Alida de Flamingh, de asemenea de la Universitatea Illinois Urbana-Champaign.
„Analiza noastră a arătat că leii istorici din Tsavo prădau girafe, oameni și zebre și am identificat, de asemenea, fire de păr care proveneau de la lei. Această metodă poate fi utilizată în multe moduri și sperăm că alți cercetători o vor aplica pentru a studia ADN-ul prăzii din craniile și dinții altor animale.”
Coautorul studiului, Tom Gnoske, de la Muzeul Field de Istorie Naturală din Chicago, a fost primul care a luat în considerare reconstituirea dietei acestor lei istorici folosind firele de păr din craniile lor, spun cercetătorii, potrivit EurekAlert.
Împreună cu colaboratori din Kenya, el a început să identifice firele de păr folosind microscopia.
În timp ce efectua cercetări privind ADN-ul străvechi al altor animale la Field Museum, echipa de la Universitatea din Illinois a avut ideea de a adăuga genomica drept abordare complementară la studiul acestor fire de păr compacte.
Leii Tsavo din noul studiu aveau leziuni dentare, inclusiv dinți canini parțial rupți, care expuneau cavitățile în care părul de la pradă se acumulase în timp. Din aceste cavități dentare, cercetătorii au extras ADN din păr. În timp ce ADN-ul din aceste probe era degradat în moduri tipice pentru ADN-ul istoric sau antic, cercetătorii au reușit să reconstituie suficient din el în unele dintre probe pentru a identifica specia de la care provenea părul. În cele din urmă, au identificat șase specii de pradă, inclusiv girafa, omul, oryxul, cerbul de apă, gnu și zebra.
De asemenea, cercetătorii au găsit ADN-ul leului din Tsavo care se potrivește cel mai bine cu alți lei din Africa de Est din Kenya și Tanzania.
Masaii – cei ce ucid leii cu suliţe
Leii din Kenia sunt ucisi cu furadan
Delfinii şi leii de mare sunt lăsaţi la vatră: roboţii vor căuta mine în locul lor
Leii şi tigrii dispăruţi de la grădina zoologică din Tbilisi au fost găsiţi morţi