Home » Istorie » Arheologii ar fi descoperit originile unei mari legende din mitologia nordică

Arheologii ar fi descoperit originile unei mari legende din mitologia nordică

Publicat: 16.10.2024

Arheologii au descoperit indicii ale unui dezastru climatic petrecut acum 1500 de ani care ar fi putut inspira legenda Ragnarök din mitologia nordică.

Ragnarök este o serie de evenimente și dezastre naturale care culminează cu submersia Midgardului și dispariția lui Odin, Thor, Týr, Freyr, Heimdall și Loki.

Legenda apare pentru prima dată în Völuspá, unul dintre poemele narative din Codex Regius islandez, care spune povestea creării lumii, a sfârșitului zilelor și a renașterii.

Potrivit unui articol publicat în Journal of Archaeological Science Reports, Ragnarök ar putea avea rădăcini într-un eveniment climatic real care a cauzat un declin al populației Danemarcei în urmă cu 1 500 de ani.

La mijlocul secolului al VI-lea d.Hr., pe continentul american au avut loc două mari erupții vulcanice, care au eliberat în stratosferă volume mari de cenușă și dioxid de sulf, provocând o schimbare radicală spre o climă mai rece în emisfera nordică.

Un dezastru climatic petrecut acum 1500 de ani

Relatările contemporane din cronicile chinezești descriu soarele care strălucea palid și rece ca luna, recoltele de cereale care nu se coceau, iar stelele au fost învăluite timp de peste un an din cauza particulelor de material vulcanic aflate încă în stratosferă.

Oamenii de știință de la Muzeul Național au efectuat un studiu dendrocronologic pe eșantioane de stejar danez pentru a înțelege influența schimbărilor climatice asupra creșterii inelelor arborilor și a activității de tăiere din perioada 300-800 d.Hr.

Aceste probe sunt comparate cu cronologiile carotelor de gheață din Groenlanda, care au fost utilizate anterior pentru a data erupțiile vulcanice istorice prin urmărirea depozitelor de aerosoli și a cantităților de acid sulfuric prin precipitații.

Studiul a constatat că, în cei trei ani dintre 539 și 541 d.Hr., inelele arborilor arată un declin în creșterea arborilor și indică un eveniment global de răcire severă care a afectat condițiile de creștere.

Depozite de tezaur, îngropate în Danemarca

Ele sugerează, de asemenea, o schimbare în utilizarea terenurilor sub forma abandonării și împăduririi terenurilor cultivate în alte condiții, scrie HeritageDaily.

„Cronologiile evidențiază clima ca factor explicativ pentru schimbările societale găsite în materialul arheologic, cum ar fi schimbările în structurile și materialitatea așezărilor, reîmpădurirea și practicile rituale de la mijlocul secolului al VI-lea”, notează autorii studiului.

Documentele arheologice din această perioadă arată, de asemenea, o creștere a numărului de obiecte valoroase și de depozite de tezaur îngropate în Danemarca.

Arheologii propun ca aceste depozite să fi fost ofrande ceremoniale menite să aducă înapoi soarele, deoarece oamenii din Danemarca ar fi putut anticipa evenimentele din Ragnarök.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Case mortuare unice din Epoca Fierului și a Vikingilor, dezgropate în Norvegia

Comoară de pe vremea vikingilor, găsită pe un versant din Norvegia după mai bine de 1.000 de ani

O sabie vikingă cu o inscripție rară a fost descoperită la o fermă din Norvegia

Regele Norvegiei, cel mai bătrân monarh în viață din Europa, va participa la mai puține activități publice

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase