Frédéric Auguste Bartholdi (1834 – 1904) a fost un sculptor și pictor francez, foarte cunoscut în special pentru proiectul său remarcabil – Statuia Libertății – Miss Liberty, un cadou al francezilor oferit americanilor în semn de prietenie între cele două națiuni și pentru a cinsti cei 100 de ani de la Independența Americii.
Bartholdi s-a născut în orașul francez Colmar, la 2 august 1834, într-o familie bogată și prosperă, dar a trăit la Paris, în 30 Rue Merchants, un loc devenit în prezent Muzeul Bartholdi.
Avea doar nouă ani când s-a înscris la cursurile de artă ale Lycee Louis-le-Grand. Mai târziu, Bartholdi a studiat arhitectura, desenul, pictura și sculptura, alături de unii dintre cei mai proeminenți artiști și designeri ai orașului.
Primul proiect serios și important pe care l-a primit Auguste Bartholdi a venit în 1854, când i s-a cerut să facă un monument sculptural comemorativ dedicat generalului Jean Rapp (1771 – 1821).
Un an mai târziu, capodopera lui Bartholdi a fost inaugurată în cadrul Expoziției Universale de la Paris, fiind amplasată temporar într-un sediu de pe Champs Elysees, pentru ca mai apoi să fie mutată permanent în orașul natal al artistului, Colmar. După ce în 1940 a fost distrus de naziști, monumentul a fost restaurat și stabilit pe locul de naștere al lui Bartholdi.
Fascinat de Orient, inclusiv de cultura și moștenirea lui artistică, în 1855, Auguste Bartholdi a decis să plece într-o călătorie îndrăzneață în Egipt, alături de prietenul său pictorul Jean-Leon Gerome (1824 – 1904), desprățindu-se de acesta la scurt timp și continuându-și periplul de inițiere pe cont propriu în Yemen și Etiopia. Aceasta a fost o călătorie transformatoare pentru Bartholdi, experiența din Orient având să îi schimbe viața. Bartholdi a făcut numeroase schițe și studii ale statuilor colosale de mari dimensiuni pe care le-a întâlnit în calea sa, toate acestea având să îi influențeze într-o măsură considerabilă o mare parte din arta sa pentru tot restul carierei.
În urma acestei expediții, Bartholdi a avut pentru prima dată ideea de a creea o statuie colosală a unei femei egiptene purtând o torță, statuia fiind proiectată pentru intrarea în Canalul Suez. Din cauza prețurilor ridicate, acest proiect nu s-a concretizat, dar a fost sursa de inspirație pentru ceea ce avea să devină Statuia Libertății din Statele Unite ale Americii.
Bartholdi a realizat și comenzi private, pe lângă monumentele sale publice, printre acestea numărându-se monumente în basorelief concepute pentru temple care prezentau subiecte biblice. O lucrare apreciată a lui este statuia generalului Arrighi de Casanova, pentru Corte în 1868, statuia a lui Diderot în Langres, în 1884, și Leul din Belfort, în 1880.
Dar, cu siguranță, apogeul carierei sale l-a constituit Statuia Libertății, datorită ei numele lui Bartholdi fiind înscris cu litere de neșters în istoria universală. Ideea de a realiza Statuia Libertății s-a conturat în 1871, apoi, cu ajutorul inginerului francez Gustave Eiffel, Bartholdi și cei peste 300 de oameni care au lucrat la ea, au construit o statuie înaltă de 33 de metri – Lady Liberty. Armătura a fost finalizată la Paris, au prezentat capul statuii în 1878, în cadrul unei expoziții care a avut loc tot la Paris, după care au transportat statuia în Statele Unite ale Americii, acolo unde a fost instalată pe Insula Libertății. Pe o zi ploioasă, la 28 octombrie 1886, Miss Liberty a fost inaugurată oficial în Statele Unite, în cadrul unui eveniment organizat de Uniunea Franco-Americană și de autoritățile orașului New York, ceremoniile de inaugurare sărbătorind creatorii și contribuitorii statuii, respectiv cetățenii Franței și ai Statelor Unite ale Americii. Inclusiv Bartholdi s-a implicat în acțiuni de colectare a fondurilor necesare finalizării statuii. A expus torța și brațul în Philadelphia și New York, iar capul și umerii la Paris, în timp ce vindea miniaturi și, în unele cazuri, percepea taxe de intrare.
La inaugurarea emblematicei statui, Frédéric Auguste Bartholdi a declarat emoționat; „Visul meu a fost realizat. Tot ce pot spune este că sunt extrem de încântat. Acest monument va dăinui veșnic, va fi chiar și atunci când noi vom fi trecut în neființă și tot ce trăiește cu noi se va fi mucegăit”.
Auguste Bartholdi este autorul a 35 de statui, printre care celebrul „Vercingetorix”, din Clermont-Ferrand, sau leul din Belfort – o operă de artă în adevăratul sens al cuvântului sculptată în gresie roșie, monument care domină orașul Belfort din estul Franței. Lucrarea, finalizată în 1880, este considerată drept cea mai reușită dintre sculpturile „patriotice” ale lui Bartholdi, inspirate de înfrângerea franceză în războiul franco-prusac din 1870-71.
Auguste Bartholdi a fost căsătorit cu Jeanne-Emile Baheux, având împreună o fiică – Martha Delphine.
Bartholdi a murit de tuberculoză la vârsta de 70 de ani, la Paris, la 4 octombrie 1904.
Surse:
https://www.thecollector.com/who-is-Frédéric-auguste-bartholdi/
https://www.britannica.com/biography/Frédéric-Auguste-Bartholdi
https://www.nps.gov/stli/learn/historyculture/Frédéric-auguste-bartholdi.htm
https://www.wonders-of-the-world.net/Statue-of-Liberty/Auguste-Bartholdi.php
De ce multe dintre statuile romane nu au cap?
A cui față este Statuia Libertății?
Statuile de pe Insula Paștelui riscă să fie „pierdute” pentru totdeauna
O statuie veche de 3.400 de ani a lui Ramses al II-lea, recuperată de autoritățile egiptene