Arheologii au descoperit mormântul egiptean vechi de 4.000 de ani al lui „Idi”, fiica unui guvernator local, care a trăit în timpul Regatului Mijlociu al Egiptului (aproximativ 2030–1640 î.Hr.). Ea a fost îngropată într-un sarcofag dublu, adică un sicriu în alt sicriu, potrivit unei declarații a Ministerului Turismului și Antichităților din Egipt postată pe Facebook.
„Găsirea a două sarcofage intacte din Regatul Mijlociu este extraordinară”, a spus Kathlyn Cooney, profesor de artă și arhitectură egipteană la UCLA (SUA), care nu a fost implicată în excavare. Acest sicriu în alt sicriu „nu doar pare bine conservat, dar este acoperit cu texte complicate care ajutau decedatul să își găsească drumul în Lumea de Dincolo”, a adăugat Cooney.
Studierea textelor noi ar putea oferi mai multe informații despre viziunea egiptenilor asupra vieții de după moarte, a explicat Caroline Arbuckle, profesoară asistentă de istorie la Universitatea din Saskatchewan (Canada), care nu a participat la excavație. „Este întotdeauna posibil ca egiptologii să găsească noi variații, care ne ajută să înțelegem mai bine de ce anume se temeau egiptenii că i-ar putea împiedica să ajungă în paradisul etern sau de ce aveau nevoie în Lumea de Dincolo”, spune Arbuckle, citată de Live Science.
Idi a trăit în timpul domniei lui Senwosret I (aproximativ 1961–1917 î.Hr.) și a fost fiica lui Djefaihapi, guvernatorul provinciei Asyut, una dintre cele mai bogate regiuni din acea vreme.
Deși mormântul a fost jefuit în antichitate, părți din schelet au rămas intacte. Analiza rămășițelor a dezvăluit că femeia a murit probabil înainte de vârsta de 40 de ani și avea o malformație congenitală la un picior. Cel mai mare dintre cele două sarcofage măsoară 2,6 metri lungime, iar cel mai mic are 2,3 metri, potrivit declarației. Arheologii au mai găsit și rămășițele unui capac de sarcofag și figurine din lemn.
Una dintre figurine o înfățișează pe o femeie în picioare, care ar putea fi Idi. Dacă este ea, acest lucru „s-ar adăuga la un set foarte limitat de obiecte funerare care, probabil, o reprezintă pe decedată”, a menționat Cooney.
De fapt, două figurine ar putea să o reprezinte pe Idi, a spus Francesco Tiradritti, profesor de egiptologie la Universitatea Kore din Enna (Italia). O a doua figură poate reprezenta o femeie în marș. „Mă întreb dacă acea statuie nu cumva reprezintă sufletul lui Idi ieșind din mormânt”, a comentat Tiradritti.
Wolfram Grajetzki, egiptolog și cercetător onorific la University College London (Anglia), a remarcat că hieroglifele de pe sarcofag o numesc pe Idi „doamna casei”.
De-a lungul ultimilor 130 de ani au fost descoperite multe morminte și înmormântări la Asyut, iar unele dintre acestea au fost realizate în urma unor excavări de legalitate îndoielnică, a adăugat el. Artefactele provenite din aceste săpături sunt acum expuse în muzee din întreaga lume.
„Este plăcut să vedem aici o înmormântare descoperită de o echipă modernă, care va fi documentată și publicată corespunzător”, a spus Grajetzki.
Mormântul a fost descoperit de o echipă de la Universitatea Sohag din Egipt și Universitatea Liberă din Berlin.
Arheologii au descoperit un mormânt misterios care ar fi aparținut slavilor
Ce arată Băile Suburbane din Pompeii despre obiceiurile sexuale ale romanilor?
Oamenii de știință au găsit creierul intact al unui vierme vechi de 520 de milioane de ani