Test de cultură generală. Aveau dinozaurii pene?

08 10. 2024, 11:00

Știința descoperă din ce în ce mai multe lucruri despre versatilitatea dinozaurilor cu fiecare descoperire importantă din China, Americi, Antarctica și din alte regiuni. Dar aveau dinozaurii pene?

În perioada lor de apogeu, în timpul Triasicului, Jurasicului și al Cretacicului, dinozaurii au evoluat pentru a ocupa diferite nișe ecologice. Unii erau mari, alții mici, unii trăiau pe uscat, unii erau amfibii, iar unii dinozauri aveau chiar capacitatea de a zbura. Dar aveau dinozaurii pene? Cercetările recente arată că da, însă povestea nu se oprește aici.

De mulți ani se știe că singurii descendenți rămași ai dinozaurilor sunt păsările. (Așadar, dacă cineva te întreabă dacă dinozaurii chiar au dispărut la sfârșitul Cretacicului, poți arăta spre păsările de afară.) Una dintre cele mai surprinzătoare evoluții în paleontologie din ultimii ani a fost descoperirea că, la fel ca păsările, mulți dinozauri aveau pene. Este logic să ne gândim că dacă păsările au pene, acestea trebuie să fi evoluat din ceva mai vechi, nu?

Aveau dinozaurii pene? Cum au evoluat penele?

Să aruncăm o privire rapidă asupra structurii unei pene. Penele tipice ale păsărilor moderne constau dintr-un ax central (rahis), cu ramuri perechi care formează o suprafață plată, de obicei curbată.

Ramurile se ramifică în ramuri mai mici, iar acestea sunt legate între ele prin cârlige, rigidizând axul. La multe păsări, unele sau toate penele nu au ramuri sau cârlige, iar penajul are un aspect similar cu firele de păr. Precursorii penelor la păsări erau structuri simple, drepte, dense și filamentoase, făcute în mare parte din cheratină. Acestea au evoluat ulterior în structuri ramificate, apoi în forme pufoase cu tije, care au dispărut curând. În timp, această condiție ramificată s-a stabilizat într-un ax central cu suprafețe pe ambele părți, iar acestea au evoluat ulterior în ramuri.

Penele sunt mai vechi decât dinozaurii

Primele fosile de dinozauri cu structuri ce puteau fi considerate pene au fost descoperite în anii 1990. Apoi au urmat alte descoperiri. Până în 2011, unele studii sugerau chiar că toți dinozaurii aveau un fel de acoperire de pene pe cel puțin anumite părți ale corpului, în mod similar cu modul în care toate mamiferele au păr, dar nu toate mamiferele sunt păroase. Deși se crede că primii dinozauri au apărut acum aproximativ 245 de milioane de ani, dinozauri cu pene au fost datați cu aproximativ 180 de milioane de ani în urmă. Iar povestea nu se termină aici.

Se pare că penele nu au apărut inițial la dinozauri. Conform unui studiu recent, acestea ar fi evoluat într-un alt grup. Pterozaurii, un grup înrudit, dar separat de „reptilele dominante” (Archosauria), un grup care include, de altfel, păsările și crocodilii), aveau și ei pene, notează Britannica.

Un studiu asupra fosilelor de pterozauri, publicat în 2019, a descris prezența unor structuri ramificate asemănătoare penelor, numite picnofibre, în fosilele de pterozauri datate cu aproximativ 160 de milioane de ani în urmă. Aceste pene apăreau în smocuri, nu erau simple și drepte, ceea ce sugerează că originea penelor a precedat atât pterozaurii, cât și dinozaurii și s-a produs la un strămoș comun cu o vechime de 250 de milioane de ani sau chiar mai mult.

Deci dinozaurii aveau pene? Da; și unele forme de viață mai vechi aveau și ele.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce arată Băile Suburbane din Pompeii despre obiceiurile sexuale ale romanilor?

Oamenii de știință au găsit creierul intact al unui vierme vechi de 520 de milioane de ani

Rămășițe rare, descoperite într-un tezaur misterios

Ce mister ascunde un mormânt plin de copii de acum 2.500 de ani?