Inteligența Artificială a descoperit sute de geoglife necunoscute în apropiere de liniile Nazca
Arheologii care utilizează Inteligența Artificială (AI) au descoperit sute de noi geoglife reprezentând papagali, pisici, maimuțe, balene ucigașe și chiar capete decapitate în apropierea liniilor Nazca din Peru, într-o descoperire care aproape dublează numărul de figuri cunoscute din enigmaticul sit arheologic vechi de 2 000 de ani.
O echipă de la Institutul Nazca al Universității japoneze Yamagata, în colaborare cu IBM Research, a descoperit 303 geoglife necunoscute până acum reprezentând oameni și animale – toate de dimensiuni mai mici decât uriașele modele geometrice care datează din anii 200-700 d.Hr. și se întind pe mai mult de 400 km pătrați din platoul Nazca.
Noile figuri, care datează din anul 200 î.Hr., oferă o nouă înțelegere a tranziției de la cultura Paracas la cultura Nazca, care a creat ulterior figurile iconice cu colibri, maimuțe și balene, care fac parte din situl Patrimoniului Mondial UNESCO, cea mai populară atracție turistică din Peru după Machu Picchu.
„Utilizarea inteligenței artificiale în cercetare ne-a permis să cartografiem mai rapid și mai precis distribuția geoglifelor”, a declarat arheologul Masato Sakai de la Universitatea Yamagata, prezentând cercetarea în cadrul unei conferințe de presă la ambasada Japoniei din Lima.
Utilizarea inteligenței artificiale combinată cu drone care zboară la joasă înălțime a revoluționat viteza și ritmul în care au fost descoperite geoglifele, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Descoperirea aproape dublează numărul de figuri cunoscute
Lucrarea afirmă că, în timp ce „a fost nevoie de aproape un secol pentru a descoperi un total de 430 de geoglife figurative Nazca”, folosind un sistem AI care acoperă întreaga regiune Nazca, „a fost nevoie de doar șase luni pentru a descoperi 303 noi geoglife figurative”.
Modelul de inteligență artificială a reperat în mod eficient multe dintre geoglifele mici de tip relief, care erau mai greu de observat cu ochiul liber.
De asemenea, a fost capabil să analizeze cantități mari de date geospațiale generate de drone pentru a identifica zonele în care ar putea fi găsite mai multe geoglife.
Johny Isla, arheologul șef din Peru pentru liniile Nazca, a declarat că utilizarea dronelor și a inteligenței artificiale reprezintă un salt calitativ pentru studiul arheologic din zonă, scrie The Guardian.
„Cu o dronă, poți parcurge mai mulți kilometri într-o zi”, a declarat el prin telefon din Nazca. „Ceea ce înainte dura trei sau patru ani, acum poate fi făcut în două sau trei zile”.
Acesta a adăugat că geoglifele nou descoperite sunt atât de mici – între trei și șapte metri diametru – încât nu ar fi fost detectate de survolurile din trecut care au descoperit imaginile, liniile și trapezoizii uriașe care străbat vasta câmpie deșertică Nazca.
Situl arheologic este vechi de 2.000 de ani
Liniile misterioase care atrag zeci de mii de turiști în fiecare an includ o figură umanoidă misterioasă cunoscută sub numele de „astronaut”, animale și modele geometrice vaste, inclusiv spirale și trapezoizi perfect formați care se întind pe kilometri întregi.
Noile geoglife diferă, de asemenea, de modelele geometrice vaste și de figurile zoomorfe ale culturii Nazca în ceea ce privește semnificația lor, a explicat Isla.
Geoglifele mai vechi, mai mici, ar fi putut fi folosite ca semne, a spus el, sau reprezentau grupuri familiale sau de rudenie, dar probabil nu aveau semnificația rituală legată de apă și fertilitate a liniilor mai mari, desenate în ultima vreme.
Noile figuri includeau geoglife liniare mari, reprezentând în principal animale sălbatice, dar și figuri sângeroase care înfățișau oameni ținând capete decapitate, umanoizi abstracți și camelide domesticite, precum lama și alpaca.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Noi geoglife uriașe Nazca au fost descoperite de AI în deșertul peruan
Un nou studiu ar fi rezolvat misterul Liniilor Nazca
O formă ciudată a fost observată pe fundul oceanului, în apropiere de Liniile Nazca