Test de cultură generală. Cum a murit Alexandru cel Mare?

01 10. 2024, 11:00

Cum a murit Alexandru cel Mare? În prezent, știm ce se întâmplă cu corpul nostru după moarte. Schimbările încep imediat, temperatura corpului scade, iar în câteva ore celulele sanguine deteriorate cauzează decolorarea pielii. În același timp, începe rigor mortis, ceea ce face ca trupul să devină rigid și dificil de mișcat.

Deși oamenii din Grecia antică nu înțelegeau științific aceste fenomene, știau că trupul uman nu se comportă în moarte așa cum o face în viață.

Prin urmare, când corpul lui Alexandru cel Mare părea să rămână neschimbat timp de șase zile după moartea sa, în 323 î.Hr., contemporanii săi au oferit o singură explicație: Alexandru probabil era un zeu. Dar era el cu adevărat un zeu? Cum a murit Alexandru cel Mare?

Cum a murit Alexandru cel Mare?

Alexandru cel Mare s-a îmbolnăvit pentru prima dată în timpul unei serii de petreceri care au durat mai multe zile. Într-una din acestea, a căzut brusc, plângându-se de o durere ascuțită în spate. (O relatare probabil apocrifă spune că acest incident a avut loc imediat după ce Alexandru ar fi încercat să bea un vas întreg de vin dintr-o singură „înghițitură”; acest vas, un recipient similar cu un castron mare, putea conține până la șase litri de vin și apă.) După zece zile de febră intensă, soldații săi au fost aduși pentru a-l vedea pentru ultima oară. Potrivit istoricului Arrian din Nicomedia, regele „nu mai putea vorbi, dar se chinuia să-și ridice capul și a salutat fiecare soldat cu privirea.”

Când Alexandru a fost declarat mort, pe 13 iunie, au început să apară diverse teorii. Fusese otrăvit? Sabotat? Oare băuse prea mult vin? Secole mai târziu, istoricii moderni au propus propriile lor ipoteze. Poate contractase malarie. Sau poate pneumonie sau febră tifoidă. Poate chiar fusese ucis.

Cea mai probabilă explicație

Niciuna dintre aceste teorii, însă, nu explică ceea ce s-a întâmplat după. Potrivit lui Plutarh, trupul lui Alexandru nu a început să prezinte semnele tipice de descompunere: „Trupul său, deși a stat fără îngrijire specială în locuri umede și sufocante, nu a arătat niciun semn de influență distructivă, ci a rămas pur și proaspăt.” În cele șase zile care au trecut până când corpul a fost pregătit pentru înmormântare, nu s-a observat nicio schimbare fizică, potrivit Britannica.

Astăzi, avem o explicație mai puțin supranaturală, ci mai științifică pentru moartea lui Alexandru și starea aparent intactă a corpului său. În 2018, dr. Katherine Hall, lector la Școala de Medicină din Dunedin (Noua Zeelandă), a propus că Alexandru cel Mare suferea de sindromul Guillain-Barré, o afecțiune autoimună acută care duce la paralizie musculară. Cu alte cuvinte, Alexandru ar fi putut fi încă în viață când a fost declarat mort, o greșeală posibilă dacă medicii au confundat respirația superficială a unui pacient în comă cu absența totală a respirației. Dacă într-adevăr așa s-a întâmplat, Alexandru ar fi fost, efectiv, ucis în timpul îmbălsămării, un proces care ar fi implicat deschiderea și golirea corpului.

Deși nu putem călători în timp pentru a confirma teoria lui Hall, aceasta este singura ipoteză care ia în considerare toate detaliile legate de moartea lui Alexandru și „viața” misterioasă a trupului său.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum l-a împiedicat Biserica pe Goethe să devină jurist

Cercetătorii au găsit cocaină în cadavre din secolul 17

De ce multe dintre statuile romane nu au cap?

Urme de dinozauri identice, descoperite pe maluri opuse ale Oceanului Atlantic