Test de cultură generală. Mit sau adevăr: Ne ajută morcovii să vedem mai bine?

23 09. 2024, 11:00

Cel mai probabil, am auzit cu toții, încă din copilărie, că morcovii sunt buni pentru ochii noștri și ar fi bine să mâncăm cât mai mulți. Dar oare este mit sau adevăr?

Ei bine, avem vești proaste! Morcovii nu contribuie la sănătatea ochilor noștri, însă propaganda britanică a ajutat la popularizarea acestui mit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Tocmai pentru că nu doreau să se afle că dețineau sisteme radar de ultimă generație prin care erau interceptați nemții în timpul raidurilor nocturne, britanicii au susținut că succesul pe timp de noapte al piloților se datora consumului de morcovi, explică Enciclopedia Britanică.

Piloții britanici mâncau mulți morcovi pentru a avea o vedere excepțională

Adevărul este undeva la mijloc. Morcovii conțin vitamina A (sau retinol), iar corpul uman are nevoie de asta pentru a sintetiza rodopsina, pigmentul din ochi care funcționează în condiții scăzute de lumină. Dacă o persoană are deficiență de vitamina A, atunci va dezvolta nictalopia (sau cecitate nocturnă).

Consumul de morcovi ar putea corecta această deficiență și ar putea îmbunătăți vederea pe timp de noapte, dar doar până la un punct. Niciodată nu vom putea vedea în beznă totală dacă mâncăm mai mulți morcovi, transmite BBC Science Focus.

Ideea că așa ceva ar putea efect a început în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce Ministerul Aerian al Regatului Unit a publicat un comunicat de presă în care spunea că piloții britanici mâncau mulți morcovi pentru a avea o vedere nocturnă excepțională. Publicul britanic a fost păcălit, precum și comandamentul german, iar astfel a apărut un mit care persistă chiar și în zilele noastre.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Legătura dintre mitul că morcovii îmbunătățesc vederea și Al Doilea Război Mondial

O plantă miraculoasă folosită de grecii antici, redescoperită după 2.000 de ani

Cum să aruncăm cât mai puțină mâncare

Care sunt legumele cele mai bune pentru prevenirea cancerului?