Home » Istorie » Schelet vechi de 16.000 de ani, cristale și unelte de piatră descoperite în peșterile din Malaezia

Schelet vechi de 16.000 de ani, cristale și unelte de piatră descoperite în peșterile din Malaezia

Publicat: 15.09.2024

Arheologii cred că cel mai vechi schelet din săpăturile din Malaezia ar putea avea până la 16.000 de ani.

Arheologii care investighează peșterile din Malaezia înainte de inundarea acestora pentru un rezervor hidroelectric au descoperit mai multe morminte preistorice despre care cred că au o vechime de până la 16.000 de ani.

Peșterile, situate în valea izolată Nenggiri, la aproximativ 215 km nord de Kuala Lumpur, vor fi sub apă dacă rezervorul se va umple conform planului, la jumătatea anului 2027, creând un lac de 53 km pătrați pentru a alimenta o centrală hidroelectrică de 300 megawați.

Zuliskandar Ramli, arheolog la Universitatea Națională din Malaezia, a declarat pentru Live Science că majoritatea scheletelor par a fi din cultura pre-neolitică a regiunii.

Unii cercetători sugerează că aceasta a fost o ramură a culturii vânătorilor-culegători Hoabinhian, care a fabricat unelte de piatră distinctive găsite în alte părți ale Asiei de Sud-Est, din sud-vestul Chinei până în Indonezia.

Oamenii de știință cred, de asemenea, că popoarele Hoabinhian au folosit multe plante sălbatice – inclusiv piper, fasole boabe și nuci de betel – care sunt domesticite astăzi în regiune.

O duzină de înmormântări preistorice

Ramli, care a condus săpăturile din Valea Nenggiri, a declarat că echipa sa a găsit un total de 16 indivizi îngropați în 13 peșteri calcaroase din patru situri.

Cincisprezece dintre schelete au fost îngropate într-o poziție ghemuită sau „complet flexată”, ceea ce indică o înmormântare pre-neolitică în această regiune, a spus Ramli. Însă celălalt schelet a fost îngropat într-o poziție întinsă, iar datarea straturilor sedimentare din peșteră, inclusiv datarea cu radiocarbon, a sugerat că acesta provine din perioada neolitică de acum aproximativ 6.000 de ani.

Pe lângă cele 16 schelete, arheologii au recuperat mai mult de 71 000 de artefacte preistorice din peșteri. Multe sunt fragmente prelucrate de unelte de piatră, dar excavatorii au găsit și mii de bucăți de ceramică, precum și ornamente din piatră, scrie LiveScience.

Agenția de știri Bernama, deținută de guvernul Malaeziei, a raportat că lucrările arheologice din siturile din Valea Nenggiri au început în martie 2022 și s-au încheiat în octombrie 2023. Una dintre cele mai importante descoperiri a fost un schelet uman complet într-o peșteră numită Gua Keledung Kecil, a cărui vechime este estimată între 14.000 și 16.000 de ani.

Proiectul va costa mai mult de 1 miliard de dolari

Multe dintre artefacte erau obiecte funerare care fuseseră îngropate în mod deliberat în peșteri împreună cu morții, a spus Ramli. În mormintele preneolitice, acestea includeau de obicei unelte de piatră, minerale de hematită, sau ocru roșu, și cristale.

„Cu toate acestea, în mormântul din perioada neolitică, bunurile funerare includeau o brățară din piatră, unelte din piatră șlefuită și bucăți de ceramică”, a spus el.

Se preconizează că proiectul hidroelectric Nenggiri va costa 5 miliarde de ringgit malaezieni, adică mai mult de 1 miliard de dolari americani.

„Pe lângă furnizarea de energie electrică pentru rețeaua electrică a Malaeziei și de apă pentru proiectele de irigații, construcția barajului ar trebui să ofere 2.000 de locuri de muncă populației indigene Orang Asli și altor localnici”, a raportat Bernama.

Criticii spun însă că barajul va avea un impact negativ asupra satelor Orang Asli de-a lungul râului Nenggiri și va scufunda terenuri și păduri ancestrale.

Vă recomandăm să mai citiți și:

De ce nu poate fi excavat cel mai complet schelet de neanderthalian găsit vreodată?

Cât de adevărate sunt scheletele de dinozauri din muzee?

O boală eradicată în zilele noastre a fost găsită pe scheletele copiilor incași

Un bărbat s-a „trezit” cu 3 schelete de mamut în pivniță

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase