Arheologii din Germania au descoperit mormântul vechi de 1.700 de ani al unui „barbar” care a trăit la granița Imperiului Roman și care a primit bunuri funerare valoroase, inclusiv sticlărie, ceramică și un pieptene cu dinți fini.
Mormântul, despre care se crede că datează din prima jumătate a secolului al IV-lea, conține rămășițele unui bărbat care a murit la vârsta de aproximativ 60 de ani. Acesta a fost găsit în timpul săpăturilor premergătoare construirii de noi case în centrul satului Gerstetten, la aproximativ 64 de kilometri est de orașul Stuttgart, în sud-vestul Germaniei, potrivit unei declarații a Consiliului Regional Stuttgart.
Mormântul a fost construit în mod elaborat și închis de o cameră de lemn și a fost situat într-un loc solitar, dar proeminent, se arată în declarație.
Printre obiectele funerare, un pahar de sticlă era de o calitate deosebit de înaltă și ar fi putut fi obținut din fortul roman din apropiere de la Guntia, în prezent Günzburg, în timp ce caracteristicile distinctive ale celorlalte obiecte funerare sugerau că acestea provin din nord, din regiunea Elbe-Saale din ceea ce este în prezent Germania centrală.
Limita nordică a Imperiului Roman în această regiune – cunoscută sub numele de „Limesul germanic superior” – se afla chiar la nord de Gerstetten; dincolo de aceasta se aflau ținuturile cunoscute sub numele de „Magna Germania” sau Germania Mare, unde trăiau triburile germanice, scrie LiveScience.
Limesul roman era păzit cu strășnicie de legionari staționați în forturi de-a lungul frontierei, cum ar fi fortul de la Guntia, dar modul de viață germanic – și înmormântările germanice – erau practicate în afara forturilor.
Romanii îi numeau pe germanici „barbari” – un cuvânt grecesc, care inițial însemna „oameni care vorbesc diferit”, pe care îl aplicau celor care nu erau romani din afara teritoriilor lor. După secolul al V-lea, barbarii germanici – conduși de vizigoți și vandali – au invadat teritoriile romane din sud și au precipitat căderea imperiului.
Potrivit declarației, bărbatul înmormântat la Gerstetten era probabil unul dintre Alemanni, o federație de triburi germanice al căror popor trăia în apropierea Văii Rinului Superior. Mormintele Alemanni din această perioadă sunt rare în regiune, se arată în declarație. Acestea au fost găsite de obicei în grupuri de cinci până la 12 persoane, iar arheologii cred că ar mai putea fi găsite încă două morminte într-o zonă adiacentă.
Artefactele din mormântul germanic de la Gerstetten au fost duse la un atelier de restaurare din orașul învecinat Esslingen.
Oasele umane se află încă la fața locului pentru a putea fi documentate de arheologi, dar una dintre coastele mortului a fost deja prelevată pentru datarea cu radiocarbon la un laborator din orașul Mannheim.
Rezultatele arată că omul a fost îngropat între anii 263 și 342 d.Hr., potrivit declarației
Arheologii au descoperit un mormânt misterios care ar fi aparținut slavilor
Ce mister ascunde un mormânt plin de copii de acum 2.500 de ani?
Arheologii au descoperit un mormânt princiar cu obiecte funerare prețioase
Cel mai vechi vin din lume, descoperit într-un mormânt roman din Spania