Conurile de cap ale egiptenilor antici: ce scop aveau ornamentele misterioase?

08 09. 2024, 11:00

Egiptenii antici sunt adesea reprezentați purtând pe cap niște pălărioare de mărimea unei cești de cafea. La ce foloseau conurile de cap ale egiptenilor antici?

Conform unui studiu publicat în jurnalul Antiquity, cele mai vechi înmormântări cunoscute care conțin aceste capișoane de mărimea unei „cești de cafea” datează de aproximativ 3.300 de ani.

Între anii 1550 și 30 î.Hr., multe picturi și sculpturi antice egiptene au reprezentat bărbați și femei purtând mici podoabe conice pe cap. Activitățile în care erau implicați oamenii care purtau aceste capișoane variau foarte mult, unele picturi arătându-i la mese funerare, în timp ce vânau, cântau la muzică sau chiar când nășteau, conform studiului din Antiquity, citat de Live Science.

Până de curând, arheologii văzuseră aceste pălării doar în picturi și nu găsiseră dovezi fizice ale acestora în morminte. Ce reprezentau conurile de cap ale egiptenilor antici?

Conurile de cap ale egiptenilor antici, în sfârșit elucidate

Însă, în 2019, studiul din Antiquity a descris două înmormântări din cimitire din Amarna, un sit arheologic din Egipt care a fost odată capitala sa. Aceste morminte conțineau schelete cu capișoane pe cap, demonstrând că accesoriile nu erau doar motive stilistice create de pictori.

Analiza rămășițelor a relevat că ornamentele erau făcute din ceară de albine și că niciunul dintre indivizi nu părea să fi fost bogat. Mai degrabă, scheletele lor indicau că fuseseră muncitori care suferiseră de lipsuri alimentare.

Care era scopul pălărioarelor?

Arheologii nu sunt încă siguri de scopul acestor pălării. O idee propusă anterior era că aceste capișoane erau confecționate dintr-un unguent parfumat, sau balsam, care elibera un miros plăcut pe măsură ce se topea. O altă posibilitate este că acestea erau considerate ajutătoare pentru fertilitate, deoarece apar în picturi alături de Hathor, zeița fertilității.

„Cercetătorii leagă adesea aceste capișoane de senzualitate, sexualitate și noțiuni conexe, deoarece sunt frecvent asociate în imagini cu femei, uneori dezbrăcate”, au scris autorii în studiul din Antiquity.

Vă recomandăm să citiți și:

Prima piramidă din Egipt a fost construită cu ajutorul unui lift hidraulic

Orașul Pompeii, nimicit și de un cutremur

O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform

O nouă descoperire contribuie la povestea migrației umane antice