Detalii despre scorpionii marini antici au fost înregistrate de-a lungul timpului, dar fosilele impresionante și de dimensiuni uriașe descoperite în Australia i-au uimit pe oamenii de știință cu capacitatea acestor creaturi de a traversa oceanele și de a dispărea brusc. Un scorpion gigantic îi va ajuta pe cercetători să rezolve misterul legat de dispariția lor.
Fosile de scorpioni marini au mai fost găsite în trecut, dar foarte rar în Oceania, deschizând astfel o nouă direcție interesantă de cercetare. Mai mult decât atât, majoritatea fosilelor descoperite anterior erau prea fragmentate pentru a putea fi identificate, cercetătorii concentrându-se în principal pe membrii cei mai mari ai acestei familii intrigante de creaturi marine. Cele mai recente și rare fosile au fost descoperite în Australia, iar cercetătorii au reușit să asambleze bucățile într-o imagine de ansamblu foarte mare, conform lui Russell Bicknell, autorul principal al studiului și paleobiolog la Muzeul American de Istorie Naturală.
Deși este nevoie de investigații suplimentare, cercetătorii cred că fosilele aparțin genurilor Pterygotus și Jaekelopterus, acesta din urmă fiind cel mai mare scorpion marin care a existat vreodată. Acest scorpion gigantic va oferi noi perspective asupra monștrilor marini, asupra motivului pentru care au dispărut și asupra vieții antice din Australia.
Cu aproximativ 400 de milioane de ani în urmă, scorpioni marini gigantici dominau mările ca prădători feroce, dar au dispărut brusc și misterios acum aproximativ 393 de milioane de ani, scrie Interesting Engineering.
Aparținând unui grup divers de aproximativ 200 de specii, aceste artropode, cunoscute sub numele de euripteride, ar fi fost cu adevărat înfricoșătoare, având exoschelete groase și gheare și picioare puternice. Noile fosile i-au șocat pe Bicknell și pe echipa sa prin cât de robuste erau aceste creaturi.
„Asta ne spune că aceste animale erau construite foarte eficient pentru a parcurge distanțe foarte, foarte mari. Deci probabil că traversau distanțe similare cu cele parcurse de unele balene. Și asta este cu adevărat interesant, deoarece este foarte dificil pentru noi să știm cum au reușit aceste animale să migreze sau dacă au migrat, fără astfel de fosile”, a explicat dr. Bicknell.
Fosilele sugerează că acești scorpioni marini au crescut la dimensiuni atât de inimaginabile încât ar fi putut traversa întreaga lume, ridicând întrebări cu privire la faptul dacă migrația lor a fost sezonieră sau un exod masiv.
„Animalele au reușit să migreze în oceanele din jurul Australiei și apoi să se miște în interiorul și în afara acestor medii pe care le considerăm niște delte foarte mari, medii de apă dulce, parțial marine”, a continuat Bicknell.
Înregistrările fosile indică faptul că domnia lor a atins apogeul acum aproximativ 444 de milioane de ani, dar nu au mai fost văzute după aceea. După o asemenea realizare, de ce au dispărut? Rămâne o întrebare extrem de intrigantă. Cu informații potențial fără precedent la îndemâna cercetătorilor, aceștia ar putea fi mai aproape de a înțelege de ce au crescut aceste creaturi la dimensiuni atât de extraordinare doar pentru a dispărea pentru totdeauna. A fost din cauza schimbărilor climatice sau a deplasărilor tectonice? Soarta acestei creaturi gigantice marine îi lasă pe cercetători doar cu întrebări.
„Ar putea fi de natură ambientală. Ar putea fi de natură ecologică, astfel încât să fie în competiție cu alte animale. Sau s-ar putea să se fi împins prea departe, ceea ce a dus la extincția lor. Aceasta este o întrebare încă deschisă”, a spus el.
Pe măsură ce se fac noi descoperiri, cercetătorii vor putea să rezolve acest mister. Ceea ce știm este că acest scorpion gigantic a fost un înotător „olimpic” de dimensiuni colosale.
Cercetarea despre uriașii scorpioni marini este publicată în Gondwana Research.
Orașul Pompeii, nimicit și de un cutremur
O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform
O nouă descoperire contribuie la povestea migrației umane antice
Structură subterană mayașă și piramide ascunse, descoperite în pădurile tropicale din Mexic