Home » Istorie » Sigiliu rar din perioada Primului Templu, descoperit în Ierusalim

Sigiliu rar din perioada Primului Templu, descoperit în Ierusalim

Sigiliu rar din perioada Primului Templu, descoperit în Ierusalim
Credit foto: Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA)
Publicat: 14.09.2024

Arheologii de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA) au descoperit un sigiliu rar din piatră din perioada Primului Templu în timpul săpăturilor de la Zidul de Sud al Muntelui Templului din Ierusalim.

Sigiliul, considerat a fi o amuletă sau un instrument pentru sigilarea documentelor legale, este estimat a avea o vechime de aproximativ 2 700 de ani și este inscripționat cu numele „LeYehoʼezer ben Hoshʼayahu” (însemnând Yehoʼezer, fiul lui Hoshʼayahu) în scriere paleo-ebraică.

Arheologii sugerează că proprietarul inițial, Hoshʼayahu, a fost un oficial de rang înalt în Regatul lui Iuda.

La moartea lui Hoshʼayahu, fiul său, Yehoʼezer, a moștenit sigiliul și a adăugat inscripția cu numele lor, probabil pentru a moșteni calitățile protectoare ale amuletei.

O amuletă sau un instrument pentru sigilarea documentelor legale

Numele Yehoʼezer este menționat în Biblie, mai exact în Cron. I 12:7 în forma sa prescurtată – Yoʼezer, unul dintre luptătorii regelui David.

Sigiliul are, de asemenea, o figură înaripată sculptată, purtând o cămașă lungă, cu dungi, și pășind spre dreapta. Figura are o coamă de bucle lungi care acoperă ceafa, iar pe cap are o pălărie – sau o coroană.

„Aceasta este o descoperire extrem de rară și neobișnuită. Este prima dată când un „duh” înaripat – o figură magică protectoare – a fost găsit în arheologia israeliană și regională”, a explicat Dr. Filip Vukosavović, de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități, potrivit HeritageDaily.

O descoperire spectaculoasă și unică

„Figuri de demoni înaripați sunt cunoscute în arta neo-asiriană din secolele IX-VII î.Hr. și erau considerate un fel de demon protector.”

Regatul lui Iuda a fost supus hegemoniei Imperiului Asirian și a fost probabil influențat în aspecte de cultură și artă.

„Descoperirea spectaculoasă și unică descoperită în săpăturile Autorității Israeliene pentru Antichități și în Orașul lui David ne deschide o altă fereastră către zilele Regatului lui Iuda în perioada Primului Templu„, a concluzionat Rabinul Amichai Eliyahu.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un sigiliu din aur, extrem de rar și gravat cu un elefant, a fost descoperit în Anglia

Sigiliu vechi de 2.000 de ani, cu imaginea zeului Apollo, descoperit în Ierusalim

Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din România poartă sigiliul sultanului Suleyman Mangnificul

Sigiliul descoperit in 1964 i-a apartinut Reginei Jezebel

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase