Dinozaurii erbivori își schimbau des dinții din cauza plantelor consumate
A existat odată un grup de dinozauri ornitopozi care consuma cu mult entuziasm plante, iar acest stil de viață vegetarian se reflectă în fosilele care dezvăluie morfologia maxilarelor și a dinților lor. Totuși, până de curând, oamenii de știință nu au acordat prea multă atenție faptului că dinozaurii erbivori își schimbau des dinții din cauza dietei.
Acum, noi cercetări au arătat că, pe măsură ce acest grup de dinozauri a evoluat din Jurasic până în Cretacic, rata la care dinții lor se uzau a crescut. Dinozaurii erbivori își schimbau des dinții, așadar, este posibil ca dinozaurii din acest grup să fi avut sute de mii de dinți pe parcursul vieții.
În cadrul ornitopodelor, găsim fețe preistorice celebre precum Iguanodonul și hadrozaurii cu bot de rață, iar acest grup era caracterizat de o dietă erbivoră și un stil de viață biped. Aceștia au apărut pentru prima dată în perioada Jurasicului mijlociu, dar au continuat să evolueze și să se diversifice în Cretacic, devenind unul dintre cele mai mari și mai de succes grupuri de dinozauri vegetarieni.
Rata de înlocuire a dinților
A te hrăni traversând spațiile verzi ale planetei necesită efort și, poate cel mai important, rezerve mari de dinți înlocuibili. În cazul dinozaurilor precum Edmontosaurus regalis, aceasta includea un fel de „baterie dentară” cu mulți dinți aliniați simultan, aflați în diferite stadii de uzură. Noile cercetări ne arată că, pe măsură ce timpul a trecut, numărul de dinți și rata de înlocuire s-au schimbat drastic. După cum a explicat dr. Attila Ősi, de la Universitatea Eötvös Loránd (Ungaria) pentru Muzeul de Istorie Naturală, în unele grupuri, rata de înlocuire a dinților a scăzut de la 200 de zile la doar 50 de zile spre sfârșitul Cretacicului.
Această schimbare dramatică ar putea reflecta o modificare a dietei. În primele zile, meniul ornitopodelor putea include fructe și plante mai moi, mai bogate în nutrienți, care nu necesitau consumul în cantități mari pentru a fi satisfăcătoare.
De ce dinozaurii erbivori își schimbau des dinții?
Până când ajungem la ornitopodele mai târzii, acestea se specializaseră în mașinării de pășunat care își petreceau ore întregi descompunând plante sărace în nutrienți, în mod asemănător cu vacile și oile din zilele noastre. Prin urmare, a devenit o chestiune de supraviețuire să aibă mulți dinți înlocuibili, deoarece, fără aceștia, ar fi murit de foame, punctează IFL Science.
Un fapt interesant: la fel ca la vaci și oi, această schimbare în dietă a dus în cele din urmă la planuri corporale mai mari și la perioade mai lungi de trecere a hranei prin intestine.
Studiul a fost publicat în Nature Communications.
Vă recomandăm să citiți și:
Ce arată Băile Suburbane din Pompeii despre obiceiurile sexuale ale romanilor?
Oamenii de știință au găsit creierul intact al unui vierme vechi de 520 de milioane de ani
Rămășițe rare, descoperite într-un tezaur misterios
Ce mister ascunde un mormânt plin de copii de acum 2.500 de ani?