Home » Istorie » Un palat mayaș dedicat unui zeu misterios, dezgropat lângă Balamkú

Un palat mayaș dedicat unui zeu misterios, dezgropat lângă Balamkú

Publicat: 15.09.2024

Arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) au dezgropat un complex palat asociat cu orașul mayaș Balamkú.

Complexul a fost descoperit pe șantierul stației Calakmul, parte a secțiunii 7 a trenului mayaș care leagă Escárcega de Chetumal.

Stația Calakmul este situată la 3,5 kilometri de zona arheologică Balamkú, un oraș mayaș ocupat din jurul anului 300 î.Hr. în timpul preclasicului târziu, până în perioada clasică terminală, între 800 și 1000 d.Hr, scrie HeritageDaily.

Zona arheologică Balamkú acoperă o suprafață de aproximativ 25 de hectare și este distribuită pe trei zone care conțin piramide, un teren de bal, piețe și diverse structuri care nu au fost încă explorate în întregime.

Un oraș mayaș ocupat din jurul anului 300 î.Hr.

Potrivit arheologului INAH, Juan Jesús Guadalupe García Ramírez, complexul de temple este probabil asociat cu Balamkú și conține caracteristici arhitecturale similare stilurilor Río Bec și Chenes.

Palatul este așezat pe o bază dreptunghiulară de piatră cu colțuri rotunjite, pe care a fost amenajată o curte cu cinci structuri realizate din sâmburi de calcar prelucrat.

Descoperirea unei sculpturi în calcar care îl înfățișează pe Ah Puch, zeul mayaș al morții și al cutremurelor, indică faptul că palatul a fost probabil construit în cinstea acestei zeități.

Ah Puch mai era cunoscut și sub numele de Cizin, care se traduce prin „cel puturos”, „duhoare” sau „flatulență”.

O sculptură în calcar îl înfățișează pe Ah Puch, zeul morții și al cutremurelor

Sculptura este reprezentată cu un falus mare și o deformare craniană tabulară.

Ea a fost descoperită într-o structură circulară din centrul complexului, unde au fost găsite ofrande funerare, inclusiv rămășițe umane precum fragmente de cranii și dinți, împreună cu o pereche de boluri ceramice.

Pentru a conserva complexul palatului, arheologii INAH au demontat minuțios structurile pentru a le reloca în apropiere și pentru a fi expuse publicului, ulterior, într-un muzeu interactiv.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Structură subterană mayașă și piramide ascunse, descoperite în pădurile tropicale din Mexic

Secretele sacrificiilor mayașe de copii, descoperite cu ajutorul ADN-ului antic

Mayașii și-ar fi binecuvântat terenurile de sport cu ardei iute și plante halucinogene

Statuia unui războinic mayaș cu coif de șarpe, descoperită la Chichén Itzá

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase