Home » Istorie » O figurină din piatră de pe vremea vikingilor, dezgropată în Islanda, i-a uimit pe arheologi

O figurină din piatră de pe vremea vikingilor, dezgropată în Islanda, i-a uimit pe arheologi

Publicat: 15.09.2024

Arheologii din Islanda au descoperit ceea ce ar putea fi o jucărie rară din epoca vikingă, sculptată în piatră, dar nimeni nu știe ce animal reprezintă.

Figurina, pe care experții au datat-o între anii 940 și 1000 d.Hr., a fost găsită la situl de excavare Fjörður din Seyðisfjörður, Islanda. Este un animal mic, cu patru picioare, cu o ureche ciobită, sculptat din piatră locală.

Majoritatea echipei a crezut că animalul este un porc, a declarat pentru Live Science Ragnheiður Traustadóttir, directorul echipei arheologice Antikva care a dezgropat jucăria. Acest lucru nu este exagerat, deoarece vikingii foloseau porci domesticiți pentru carne.

Cu toate acestea, doi membri ai echipei au interpretat-o ca fiind un urs și, deși urșii nu sunt indigeni în Islanda, cel puțin 600 de urși polari (Ursus maritimus) au fost raportați pe insulă de la începutul prezenței umane până în prezent. Dar când au fost postate imagini cu figurina pe Facebook, mulți utilizatori s-au convins că aceasta reprezintă un câine islandez.

Figurina a fost datată între anii 940 și 1000 d.Hr.

„Copiii nu sunt atât de vizibili în epoca vikingă, așa că aceasta este o descoperire uimitoare”, a spus Traustadóttir. Directoarea vede un porc și este sceptică cu privire la interpretarea câinelui islandez, deoarece spune că fața nu se potrivește cu animalul.

Excavarea Fjörður, numită după ferma istorică Fjörður, a început în 2020, înainte de construcția planificată a zidurilor de protecție împotriva avalanșelor în Seyðisfjörður și ar fi trebuit să dureze doar doi ani. Dar săpăturile au dezvăluit atât de multe încât Traustadóttir se află acum în a cincea vară acolo.

În 2021, arheologii au descoperit o movilă agricolă, o moară și o magazie de oi datând cândva între secolele al XVIII-lea și al XX-lea, conform Seydisfjord Archaeological Research, un site web administrat de Antikva care publică rezultatele săpăturilor de la Fjörður.

Sub acestea s-au găsit vestigii medievale, iar sub acestea s-au descoperit patru morminte din epoca vikingilor (793-1066 d.Hr.) îngropate sub o alunecare de teren din secolul al XI-lea.

Nu există niciun alt sit în Islanda care să aibă atât de multe descoperiri

Cu alte cuvinte, o singură săpătură a dezvăluit 1 000 de ani de istorie islandeză. În 2022, la sud de situl anterior, arheologii au descoperit o casă vikingă cu o cameră de țesut, incinte pentru animale și un depozit de gunoi, datând din secolele XI-XIII. Ei și-au plasat descoperirile în această cronologie istorică prin datarea straturilor de cenușă de la numeroasele erupții vulcanice care au afectat regiunea de la sosirea coloniștilor umani.

„Nu există niciun alt sit în Islanda care să aibă atât de multe descoperiri”, a declarat Traustadóttir. În cinci ani de muncă arheologică, au catalogat până la 4 000 de artefacte, inclusiv aproape 100 de piese de joc viking dintr-un joc de societate numit „hnefatafl”, care au fost realizate din același tip de piatră ca și jucăria.

Deși este imposibil de știut exact cine a sculptat aceste obiecte și de ce, Traustadóttir a oferit o posibilitate, scrie LiveScience.

Săpăturile se vor încheia în curând, după care arheologii vor începe să studieze miile de artefacte pe care le-au recuperat.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Noi informații, dezvăluite de cel mai vechi text juridic viking

O navă vikingă a fost găsită cu ajutorul unui detector de metale

Test de cultură generală. Ce tehnologie este numită după un rege viking?

Un studiu arată că vikingii sufereau de carii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase