O echipă de cercetători de la Universitatea din Milano (Italia) a făcut o descoperire surprinzătoare în timp ce analiza creieri conservați de secole, găsiți într-un loc de înmormântare din Milano. Aceștia au detectat cocaină în cadavre.
Conform studiului, publicat în Journal of Archaeological Science, oamenii de știință au găsit dovezi care sugerează că europenii din secolul al XVII-lea mestecau deja frunzele plantei de coca, folosite pentru a produce cocaină.
Descoperirea de cocaină în cadavre sugerează că oamenii de pe continentul european se bucurau de acest drog mult mai devreme decât se credea anterior.
Deși este cunoscut faptul că oamenii din America de Sud mestecă frunzele energizante ale plantei de coca de mii de ani, aceasta este prima dovadă a utilizării plantei în Europa înainte de secolul al XIX-lea, „plasând înțelegerea noastră despre prezența plantei mai în urmă cu aproape două secole”, conform studiului.
Echipa a descoperit anterior rămășițele mumificate ale două persoane în cripta Ca’ Granda, un loc folosit ca loc de înmormântare pe parcursul secolului al XVII-lea, servind ca loc de odihnă finală pentru pacienții care au murit la spitalul Ospedale Maggiore din apropiere.
În timpul analizei creierilor conservați ai celor două persoane, cercetătorii au găsit componentele active ale plantei de coca, indicând faptul că aceștia mestecau frunzele plantei înainte de moarte, scrie Futurism.
Interesant este că dovezile sugerează că cei doi nu făceau acest lucru ca parte a tratamentului pe care îl primeau la spital.
„Având în vedere că planta nu era inclusă în farmacopeea detaliată a spitalului, este posibil să nu fi fost administrată ca remediu medicinal, ci să fi fost folosită în alte scopuri”, notează cercetătorii în studiu. De exemplu, frunzele ar fi putut fi „mestecate pentru proprietățile lor revigorante sau în scopuri recreative”.
Fabricarea sărurilor de clorhidrat de cocaină, pulberea albă cu care asociem de obicei drogul, a început cu adevărat abia în secolul al XIX-lea, devenind rapid un drog recreativ popular în Europa, inclusiv printre figuri precum Sigmund Freud.
Însă având în vedere cercetările recente, se pare că oamenii din Europa se bucurau de acest drog mult mai devreme decât se credea anterior, evidențiind unele lacune notabile în cunoștințele noastre despre distribuția plantei la nivel mondial.
Chiar și scribii egipteni sufereau de boli cauzate „la locul de muncă”
Dieta mediteraneană era folosită de oameni și acum 4.000 de ani
Istoria modei, modificată pentru totdeauna de invenția acelor din os de acum 40.000 de ani