Urme de dinozauri identice, descoperite pe maluri opuse ale Oceanului Atlantic

26 08. 2024, 19:00

O echipă internațională de cercetători condusă de paleontologul Louis L. Jacobs de la Southern Methodist University din Texas, SUA a găsit seturi identice de amprente de dinozauri din Cretacicul timpuriu pe două continente diferite.

Mai mult de 260 de amprente au fost descoperite în Brazilia și în Camerun, arătând unde dinozaurii au putut ultima dată să traverseze liber între America de Sud și Africa cu milioane de ani în urmă, înainte ca cele două continente să se despartă.

„Am stabilit că, în ceea ce privește vârsta, aceste amprente erau similare”, a spus Jacobs. „În contextele lor geologice și ale plăcilor tectonice, acestea erau, de asemenea, similare. În ceea ce privește formele lor, ele sunt aproape identice.”

Urmele de pași, imprimate în noroi și nămol de-a lungul râurilor și lacurilor antice, au fost găsite la o distanță de peste 6.000 de kilometri una de cealaltă.

Dinozaurii au făcut urmele acum 120 de milioane de ani pe un singur supercontinent cunoscut sub numele de Gondwana – care s-a desprins din masa de pământ mai mare Pangea, a spus Jacobs.

Amprente de dinozauri din Cretacicul timpuriu

„Una dintre cele mai timpurii conexiuni geologice dintre Africa și America de Sud a fost cotul din nord-estul Braziliei cuibărit de ceea ce este acum coasta Camerunului de-a lungul Golfului Guineei”, a explicat Jacobs. „Cele două continente erau continue de-a lungul acelei porțiuni înguste, astfel încât animalele de pe ambele părți ale acelei conexiuni se puteau deplasa prin ea.”

„Majoritatea fosilelor de dinozauri au fost create de dinozauri teropozi cu trei degete. Câteva au fost, de asemenea, probabil create de sauropode sau ornithischians”, a declarat Diana P. Vineyard, care este cercetător asociat la SMU și coautor al studiului.

Alți coautori ai studiului au fost Lawrence J. Flynn de la Departamentul de Biologie Evolutivă Umană de la Universitatea Harvard, Christopher R. Scotese de la Departamentul de Științe ale Pământului și Planetare de la Universitatea Northwestern și Ismar de Souza Carvalho de la Universidade Federal do Rio de Janeiro și Centro de Geociencias.

Studiul a fost publicat de New Mexico Museum of Natural History & Science în semn de omagiu adus regretatului paleontolog Martin Lockley, care și-a petrecut o mare parte din carieră studiind urmele dinozaurilor, scrie EurekAlert.

Urmele dinozaurilor spun întreaga poveste

Africa și America de Sud au început să se despartă în urmă cu aproximativ 140 de milioane de ani, provocând deschiderea unor breșe în scoarța terestră, numite falii, de-a lungul slăbiciunilor preexistente.

Pe măsură ce plăcile tectonice de sub America de Sud și Africa s-au îndepărtat, magma din mantaua Pământului a urcat la suprafață, creând o nouă crustă oceanică pe măsură ce continentele s-au îndepărtat unul de celălalt. În cele din urmă, Oceanul Atlantic de Sud a umplut golul dintre cele două continente nou formate.

Semne ale unora dintre aceste evenimente majore au fost evidente între ambele locații în care au fost găsite urmele de dinozaur – în regiunea Borborema din nord-estul Braziliei și în bazinul Koum din nordul Camerunului.

În ambele zone se găsesc bazine cu jumătate de graben – structuri geologice formate în timpul riftului, când scoarța terestră se desface și se formează falii – care conțin sedimente vechi de râu și lac. Pe lângă urmele dinozaurilor, aceste sedimente conțin polen fosil care indică o vechime de 120 de milioane de ani.

Vă recomandăm să mai citiți și:

S-a aflat de unde a venit asteroidul care a ucis dinozaurii

Indiciile catastrofei dinozaurilor au fost găsite în genele păsărilor de astăzi

Cât de adevărate sunt scheletele de dinozauri din muzee?

O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată