John Glenn, cel mai bătrân om care a ajuns în spațiu. „Nu sunt modest când spun că am fost un pilot bun”

21 08. 2024, 15:00

John Glenn a fost un astronaut NASA ce a intrat în istorie în 1962 ca primul american care a ajuns pe orbita Pământului (Cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, prima persoană care a ajuns în spațiu, efectuase o singură orbită a Pământului în 1961). Glenn a făcut parte din Mercury 7, prima promoție de astronauți NASA și a jucat un rol crucial în programul spațial american, în special în timpul cursei spațiale intense cu Uniunea Sovietică. John Glenn a fost, de asemenea, senator american „de Ohio” din 1974 până în 1999.

În 1998, la vârsta de 77 de ani, Glenn a zburat în cadrul misiunii STS-95 a navetei spațiale Discovery, devenind astfel cea mai în vârstă persoană care a intrat pe orbita Pământului, singura persoană care a zburat atât în programul Mercury, cât și în cel al navetei spațiale și primul membru al Congresului care a vizitat spațiul de la congresmanul Bill Nelson (D-FL) în 1986.

John Glenn  s-a născut la 18 iulie 1921 în Cambridge, Ohio, a urmat cursurile școlii primare și secundare în New Concord, Ohio, după care a obținut o diplomă de licență în inginerie la Muskingum College din New Concord. Muskingum College se numără printre cele nouă colegii sau universități care i-au acordat ulterior diplome de doctorat onorific.

În martie 1942, Glenn a intrat în programul de cadeți ai aviației navale, a absolvit un an mai târziu, înrolându-se în Corpul pușcașilor marini. După o pregătire avansată, scrie nasa.gov, Glenn s-a alăturat Escadrilei de vânătoare 155 a Marinei Americane și a petrecut un an pilotând avioane de vânătoare F-4U în Insulele Marshall. A zburat în 59 de misiuni de luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar după război a fost membru al Escadrilei de vânătoare 218 a Marinei în patrularea din nordul Chinei și a servit în Guam. Din iunie 1948 până în decembrie 1950 a fost instructor de pregătire avansată în zbor la Corpus Christi, Texas, după care a urmat cursuri de pregătire în domeniul războiului amfibiu la Quantico, Virginia.

Printre realizările militare ale lui John Glenn se mai numără și cele 63 de misiuni effectuate cu Escadrila de vânătoare 311 a Marinei și cele 27, efectuate în calitate de pilot de schimb cu Forțele Aeriene, cu F-86 Sabre.

A efectuat primul zbor transcontinental cu o viteză medie supersonică în 1957, când a zburat din California până la New York în 3 ore și 23 de minute, iar în 1959 a fost promovat la gradul de locotenent-colonel.

În 1959, a fost inclus în Mercury Seven, grup de șapte astronauți selectați de NASA pentru primul program de zboruri spațiale cu echipaj uman al Statelor Unite, alături de Alan Shepard, primul american care a ajuns în spațiu, după ce a efectuat un zbor suborbital la 5 mai 1951, și al cincilea om care a pășit pe Lună în cadrul misiunii Apollo 14, în 1971, Gus Grissom, Wally Schirra, al cincilea american care a orbitat în jurul Pământului, Deke Slayton, șeful Biroului Astronauților care a avut un rol cheie în selectarea echipajelor pentru Proiectul Mercury și pentru proiectele ulterioare, precum Gemini și Apollo, Tom Wolfe, jurnalist care a acoperit pe larg Proiectul Mercury și a scris mai multe cărți influente despre primele zile ale NASA și despre călătoriile spațiale și Scott Carpenter, al patrulea american care a orbitat în jurul Pământului.

Dintre cei cei Șapte Mercury, Glenn a fost cel mai în vârstă.

John Glenn a fost selectat pentru primul zbor orbital, Mercury-Atlas 6, iar la 20 februarie 1962, nava sa spațială Friendship 7 a fost lansată de la Cape Canaveral, Florida. Orbita a variat între aproximativ 161 și 261 km (100 și 162 mile) în altitudine. Misiunea s-a desfășurat în mare parte conform planului, cu excepția unui propulsor defect care l-a obligat pe Glenn să controleze manual Friendship 7. În plus, un întrerupător defect de la bord a transmis un mesaj inexact către controlul misiunii în care se preciza că scutul termic fusese eliberat. A fost instruit să nu arunce pachetul de retro-rachete din spatele navei spațiale după ce acestea au fost lansate. Glenn a parcurs trei orbite, aterizând în Oceanul Atlantic la aproape cinci ore de la lansare, în apropiere de Insula Grand Turk din Insulele Turks și Caicos.

La 77 de ani a devenit cea mai în vârstă persoană care a călătorit vreodată în spațiu, odată cu revenirea sa în spațiu în calitate de specialist în sarcini utile într-o misiune de nouă zile la bordul navetei spațiale Discovery, participând la experimentele din modulul Spacehab care au studiat similitudinile dintre procesul de îmbătrânire și răspunsul organismului la imponderabilitate.

Glenn a demisionat din funcția de astronaut la 16 ianuarie 1964, an în care a fost promovat, luni mai târziu, la gradul de colonel, la 1 ianuarie 1961retrăgându-se din Corpul Pușcașilor Marini.

După ce s-a retras de la NASA, a intrat în politică, între 1974 și 1999 fiind senator american al statului Ohio. John Glenn a fost considerat unul dintre cei mai importanți experți ai Senatului în probleme tehnice și științifice și a câștigat un respect larg pentru activitatea sa de prevenire a răspândirii armelor de distrugere în masă.

În 2000 și-a adus aportul la înființarea Institutului John Glenn pentru servicii politici publice (în prezent parte a Școlii de afaceri publice John Glenn) la Universitatea de stat din Ohio, Columbus, acolo unde primise catedră din 1998 în cadrul departamentului de științe politice.

În 2012, John Glenn a fost distins cu Medalia prezidențială a libertății.

Fostul astronaut și senator american John Glenn a murit la 8 decembrie 2016, la Ohio State University Wexner Medical Center din Columbus, după ce suferise o intervenție chirurgicală de înlocuire a valvei inimii în 2014 și, tot în acea perioadă, un accident vascular cerebral.

John Glenn a fost căsătorit cu Anna Margaret Glenn (1920 – 2020), o susținătoare a persoanelor cu dizabilități și tulburări de comunicare.

https://www.nasa.gov/people/john-glenn/

https://www.britannica.com/biography/John-Glenn

Vă recomandăm să citiți și:

Andrei Tarkovsky, pictorul de lumini și umbre pe ecran. „Fie ca tot ceea ce a fost planificat să devină realitate”

David Lean, una dintre cele mai importante figuri ale cinematografiei britanice. „Filmele bune pot fi făcute doar de o echipă de maniaci dedicați”

În urmă cu 131 de ani se năştea poetul şi dramaturgul Vladimir Maiakovski. Ce spunea Stalin despre el

Satyajit Ray, unul dintre cei mai mari cineaști universali