Descoperire neașteptată la Stonehenge! „Răstoarnă ce s-a crezut în ultimul secol”

15 08. 2024, 19:00

Piatra de Altar de la Stonehenge a traversat un drum mult mai lung decât s-a crezut până acum, pentru a face parte din misteriosul monument megalitic. 

Așa-numita Piatră de Altar a fost adusă tocmai din Scoția, arată noi cercetări, o călătorie de mai bine de 750 de kilometri, iar la final a fost instalată la monumentul din sudul Angliei.

Nu se știe cum au reușit oamenii din Neolitic să ridice monumentul Stonehenge în urmă cu 5.000 de ani, dar noua descoperire sugerează că minunea antică ar fi fost mai importantă decât am putea noi bănui astăzi.

„Având în vedere originile sale scoțiene, descoperirile ridică semne de întrebare”

„Aceste descoperiri sunt cu adevărat remarcabile; răstoarnă ce s-a crezut în ultimul secol. Am reușit să aflăm vârsta și amprentele chimice ale uneia dintre cele mai faimoase pietre de la cunoscutul monument antic”, a spus geologul Richard Bevins, de la Universitatea Aberystwyth din Regatul Unit, potrivit ScienceAlert.

„Având în vedere originile sale scoțiene, descoperirile ridică semne de întrebare, luând în considerare limitările tehnologice ale erei neolitice, despre cum a fost transportată o asemenea piatră masivă pe distanțe vaste în 2.600 e.n.”, au mai spus cercetătorii.

Încă nu știm exact cum a fost transportată piatra, dar cert este că terenul de pe această distanță ar fi însemnat o mare provocare pentru acele vremuri. Asta indică, potrivit oamenilor de știință, o ingenuitate și o determinare remarcabilă.

„Distanța parcursă este uimitoare pentru acea vreme”

Descoperirea mai sugerează că oamenii din Neolitic care trăiau în regiune ar fi avut o formă de transport maritim, iar rețele sofisticate de comerț ar fi avut un rol.

„Distanța parcursă este uimitoare pentru acea vreme. Fără îndoială, sursa scoțiană arată un nivel înalt de organizare societală în Insulele Britanice în acea perioadă”, a declarat geochimistul Nick Pearce de la Universitatea Aberystwyth.

Studiul care descrie descoperirea de la Stonehenge a fost publicat în jurnalul Nature.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un studiu infirmă teoria privind transportul pietrelor albastre de la Stonehenge

Doi activiști au aruncat cu vopsea peste pietrele de la Stonehenge, vechi de 5.000 de ani

Un sit vechi de 4.000 de ani, ce amintește de Stonehenge, a fost descoperit în Olanda

Un vast cimitir din Epoca Bronzului a fost dezgropat lângă Stonehenge