O specie dispărută de mamifere a fost descoperită în Atlanticul de Nord
O echipă de paleontologi condusă de dr. Mathieu Boisville, de la Universitatea Tsukuba (Japonia) a descoperit o nouă specie dispărută de mamifere din genul Ontocetus, provenită din depozitele de la începutul Pleistocenului din Atlanticul de Nord.
Această specie dispărută de mamifere, denumită Ontocetus posti, prezintă similitudini surprinzătoare cu morsa modernă (Odobenus rosmarus) în ceea ce privește adaptările de hrănire, evidențiind un caz interesant de evoluție convergentă.
Cercetarea a fost publicată în jurnalul PeerJ Life & Environment.
Fosile de la o specie dispărută de mamifere, descoperite în două locuri
Fosilele speciei Ontocetus posti au fost descoperite în Norwich, Regatul Unit, și Antwerp, Belgia. Inițial, aceste rămășițe au fost considerate ca aparținând unei alte specii, Ontocetus emmonsi; însă analiza detaliată a mandibulelor a relevat o combinație unică de caracteristici care le deosebește, făcând-o pe aceasta o specie nouă. Printre aceste trăsături se numără prezența a patru dinți post-canini, un canin inferior mai mare și o simfiză mandibulară scurtă și fuzionată. Aceste caracteristici anatomice sugerează că Ontocetus posti era bine adaptată pentru hrănirea prin supt, similar cu ruda sa modernă, morsa.
Genul Ontocetus își are originea în Oceanul Pacific de Nord și s-a răspândit în Atlantic în timpul tranziției Mio-Pliocen. Această migrație a fost probabil facilitată de Pasajul Maritim din America Centrală, un pasaj oceanic crucial înainte de închiderea Istmului Panama. Răcirea globală care a început în timpul Pliocenului Târziu a avut un impact semnificativ asupra vieții marine, contribuind la extincția speciei Ontocetus posti în timpul Pleistocenului Timpuriu și permițând apariția și dominarea eventuală a morselor adaptate la frig Odobenus rosmarus.
Descoperirea aduce noi perspective asupra istoriei evolutive a morselor, subliniind modul în care schimbările de mediu au modelat adaptările și supraviețuirea mamiferelor marine. Convergența adaptărilor de hrănire între Ontocetus posti și morsa modernă ilustrează procesele evolutive dinamice care au loc de-a lungul diferitelor ere și medii, scrie Eurek Alert.
Vă recomandăm să citiți și:
Tezaur de bijuterii și arme vechi de 3.600 de ani, găsit pe un câmp din Cehia
„Piramida Lunii” din Teotihuacan este aliniată cu Soarele solstițiului, susțin cercetătorii
Templul unui cult rar și practici funerare necunoscute, scoase la lumină într-o necropolă etruscă
Test de cultură generală. Din ce este făcută guma de mestecat?