Test de cultură generală. Ce marfă valoroasă transporta Titanicul?

15 08. 2024, 11:00

Pe lângă viețile omenești care s-au pierdut în tragicul accident, vasul Titanic a mai pierdut ceva. Ce marfă valoroasă transporta Titanicul?

Ce marfă valoroasă transporta Titanicul? Este vorba despre corespondență.

„RMS” din numele vasului, RMS Titanic, înseamnă „Royal Mail Ship”, deoarece nava de lux transporta și corespondență, în plus față de pasageri. Se crede că până la nouă milioane de piese de corespondență s-au pierdut odată cu nava, potrivit Britannica.

Ce marfă valoroasă transporta Titanicul? Paradoxul Titanicului

Nava, lăudată ca fiind „de nescufundat”, s-a scufundat după ce a lovit un aisberg în prima sa călătorie peste Oceanul Atlantic. Privind în urmă, pare aproape ridicol că cineva ar fi putut crede că o navă de 47.000 de tone (atunci când era complet încărcată) era imposibil de scufundat. Și într-adevăr, mulți „vânători de mituri” au afirmat că puțini oameni considerau cu adevărat că nava era „de nescufundat” înainte de a se scufunda.

Deși este greu de spus dacă oamenii credeau că nava era de nescufundat în orice circumstanță, este clar că oamenii credeau că designul de siguranță al vasului de pasageri (creat de Thomas Andrews) era de ultimă oră, și unii au descris nava ca fiind „de nescufundat” înainte de a pleca în voiaj. Se spune că această afirmație a fost suficientă pentru a-i menține pe mulți pasageri calmi chiar și în timp ce nava chiar se scufunda. Un vicepreședinte al companiei responsabile de voiaj le-a spus congresmenilor americani că inițial nu a crezut rapoartele conform cărora nava se scufunda deoarece credea că este imposibil de scufundat, notează Britannica.

Chiar credeau oamenii că Titanicul nu poate fi scufundat?

Ideea că nava era de nescufundat a fost promovată de articole de ziar și reviste, precum și de materialele publicitare ale companiei de transport. Articolele foarte răspândite detaliau designul vasului și caracteristicile sale avansate de siguranță. Printre aceste caracteristici se numărau 16 compartimente în corpul navei ale căror uși puteau fi închise cu un simplu comutator. Se credea că abilitatea de a închide rapid compartimentele în cazul în care acestea erau afectate putea menține nava la suprafață chiar și în cazul unor daune.

Dar în cele din urmă, pasagerii au ales această navă pentru luxul ei, nu pentru siguranță.

Vă recomandăm să citiți și:

Un papirus despre copilăria lui Iisus, descoperit în biblioteca unei universități din Germania

Un mare explorator ar fi putut avea sclavi. Abolirea sclaviei în SUA s-a întâmplat cu mai puţin timp în urmă decât te-ai aştepta

O structură circulară misterioasă din Grecia i-a uimit pe arheologi

Test de cultură generală. Ce legumă credeau egiptenii antici că este un afrodiziac?