Săpăturile recente de la situl Shimao din Shaanxi, China, au scos la iveală unul dintre cele mai timpurii și, până în prezent, cele mai mari ateliere de ace de os descoperite vreodată.
Este vorba despre o cercetare efectuată de oamenii de știință din China, care oferă informații valoroase despre specializarea meșteșugărească și formarea statului timpuriu în timpul tranziției de la neolitic la epoca bronzului (cca. mileniul II î.Hr.).
Situl, aflat în zona de contact dintre agro-păstorii de pe platoul Loess și păstorii/căutătorii-culegători de pe platoul Mongoliei, a fost excavat între 2016 și 2018, dezvăluind ziduri de piatră, structuri ceremoniale și o movilă masivă de piatră.
Potrivit lui dr. Li Min, unul dintre cercetătorii care lucrează la proiect, atelierul Shimao a fost „primul atelier specializat pentru producția în masă de unelte din os din arheologia chineză. Anterior, producția de unelte din os din neolitic a fost la scară mică și cu scop general. Atelierul de la Shimao, care datează din epoca de tranziție critică către Epoca Bronzului, arată începutul producției industriale observate în orașele din epoca bronzului de mai târziu”.
Situl este format din trei componente majore: incinta exterioară, incinta interioară și movila centrală, numită Huangchentai (terasa regală). Atelierul de ace de os era situat în partea de sus a movilei, printre reședințe de elită, temple, case de pază, reliefuri de piatră și petroglife.
Pentru dr. Li Min, locul în care se află atelierul în partea de sus a movilei este deosebit de interesant.
„Pentru mine, descoperirea neașteptată este localizarea producției în vârful movilei centrale, asociată cu arhitectura rituală și, posibil, cu clădiri palatinale. Această asociere arată o relație strânsă între producția de ace, care servea probabil producției de îmbrăcăminte, și autoritatea rituală de la Shimao”, spune acesta.
El crede că Shimao a fost un centru de pelerinaj, iar hainele din mătase, cânepă și piele de oaie produse pe movila centrală erau probabil costume șamanice, împodobite cu scoici, mărgele turcoaz și mici accesorii din cupru.
În timpul excavării atelierului, au fost recuperate peste 18.759 de bucăți de os finit și semifinit, printre care mai mult de 16.137 de ace de os, potrivit Phys.org.
Majoritatea artefactelor din os au fost realizate folosind oase de oi și/sau capre. Aceste oase proveneau atât din resturi de sacrificii rituale, cât și din consumul general.
O nouă specie de moluscă, dezvăluită de o fosilă de 514 milioane de ani din China
Premieră istorică: China a adus pe Pământ primele mostre de pe fața nevăzută a Lunii
Două schelete dezvăluie pedepsele crunte aplicate în China acum 2.500 de ani
China ar fi construit un ceas atomic care va funcționa fără erori timp de 7,2 miliarde de ani