Arheologii de la Oficiul de Stat pentru Conservarea Monumentelor și Arheologie (LDA) din Saxonia-Anhalt au descoperit o așezare slavă și un cimitir asociat în apropierea orașului Wettin-Löbejün, Germania.
În timpul perioadei de migrație și al Evului Mediu timpuriu (secolele V-X d.Hr.), slavii timpurii au stabilit controlul asupra unor regiuni extinse din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, punând bazele națiunilor slave.
Patria de origine a slavilor este incertă din cauza lipsei înregistrărilor istorice, însă mulți cercetători sugerează că aceștia provin de undeva din Europa Centrală și de Est, scrie HeritageDaily.
Excavațiile au fost efectuate în vederea pregătirii construcției SuedOstLink, o conexiune prin cablu subteran planificată de la Wolmirstedt (Saxonia-Anhalt) la Landshut (Bavaria).
Așezarea acoperă o suprafață de aproximativ 1,2 hectare și are două faze distincte de ocupare. Prima fază prezintă urme ale unei incinte fortificate, indicate de un șanț defensiv mare, lat de patru metri.
A doua fază pare să arate un cadru agricol, în care arheologii au găsit ferme individuale înconjurate de șanțuri mici de doar 0,5 metri lățime.
Într-unul dintre șanțuri, arheologii au dezgropat o perlă și o brățară din bronz.
Excavațiile au identificat, de asemenea, un cartier al meșteșugarilor cu gropi de minerit pentru extragerea minereului de fier de mlaștină (o formă de depozit de fier impur care se dezvoltă în mlaștini) și un furnal.
Adiacent așezării se află și un cimitir asociat unde arheologii au găsit 60 de înmormântări poziționate în două rânduri paralele aliniate nord-sud.
Persoanele decedate au fost așezate pe spate, cu fața spre est, în conformitate cu riturile creștine de înmormântare.
„Acestea sunt în mare parte morminte cu nișă pentru cap, care erau deosebit de frecvente de la sfârșitul secolului al X-lea până în secolul al XII-lea”, a transmis LDA.
Ce mister ascunde un mormânt plin de copii de acum 2.500 de ani?
Arheologii au descoperit un mormânt princiar cu obiecte funerare prețioase
Cel mai vechi vin din lume, descoperit într-un mormânt roman din Spania
„Vezică biliară de porțelan”, găsită într-un mormânt vechi de 100 de ani