Banii din metal nu erau folosiți doar de bogați în Epoca Bronzului în Europa, arată un studiu

13 08. 2024, 15:00

Nu avem dovezi scrise despre cum trăiau oamenii în Europa în Epoca Bronzului (2300-800 î.Hr.), așa că arheologii reconstituie lumea lor din artefactele și materialele pe care le-au lăsat în urmă. Spre deosebire de materialele perisabile precum lâna sau lemnul, metalul este cel care s-a păstrat cel mai bine.

O atenție considerabilă acordată arheologiei se concentrează asupra membrilor de elită ai societății, în mare parte pentru că oamenii de rând au lăsat mai puține urme. Un nou studiu sugerează că putem afla ceva despre acești oameni obișnuiți din tezaurele de metal îngropate – și că viața lor economică semăna mult cu a noastră.

În epoca bronzului, depozitarea tezaurelor de obiecte metalice în pământ era o practică obișnuită în întreaga Europă. Oamenii adunau obiecte metalice și apoi le îngropau împreună sau le plasau într-un loc special, cum ar fi o mlaștină sau un hotar.

În ciuda diversității lor, tezaurele arată că lumea Epocii Bronzului era interconectată în întreaga Europă și că obiectele din bronz aveau o valoare specială în cea mai mare parte a acesteia.

De ce au depus însă oamenii aceste tezaure? Arheologii au petrecut decenii încercând să răspundă la această întrebare.

Doar un număr mic de oameni din Epoca Bronzului au fost găsiți vreodată. Adesea, aceștia erau oameni îngropați în movile uriașe de pământ, despre care se presupune că au fost figuri importante – conducători rituali, șefi sau alte elite. Arheologii au tins să presupună că acești oameni și alianțele lor au influențat circulația metalelor în epoca bronzului.

De ce îngropau oamenii tezaure de metal?

Într-un nou articol publicat în Nature Human Behaviour, arheologii Nicola Ialongo și Giancarlo Lago propun un mod diferit de a înțelege tezaurele. În loc să se concentreze asupra elitelor ca factori de mișcare, ei sugerează că tezaurele arată modul în care oamenii de rând au contribuit la interconectarea lumii epocii bronzului și la răspândirea obiectelor metalice în cadrul acesteia.

Ialongo și Lago au analizat aproape 25 000 de obiecte din tezaure din Italia, Elveția, Austria, Slovenia și Germania, datând din întreaga perioadă de 1 500 de ani a epocii bronzului. Aceștia au descoperit că, de-a lungul secolelor, a apărut un sistem standardizat de greutăți care a fost larg răspândit în întreaga lume a Epocii Bronzului.

Lucrarea continuă susținând că această standardizare indică faptul că bucățile mici de bronz cu greutăți standard ar fi putut fi folosite ca monedă pentru tranzacțiile de zi cu zi de către oamenii obișnuiți.

Cu mult înainte de 2300 î.Hr., se pare că a existat o standardizare crescândă a formelor de artefacte, cel puțin la nivel de suprafață. Au apărut tipuri distincte de obiecte, cum ar fi pumnale sau anumite vase de ceramică, care par similare pe suprafețe mari, dar aveau utilizări locale diferite, în locuri diferite.

Un sistem de schimb

Arheologii cred că acest tip de standardizare a apărut ca urmare a unui amestec de rituri religioase comune și a unui interes crescut pentru călătoriile pe distanțe lungi. Atunci când întâlnești oameni noi a căror limbă nu o vorbești, a avea un mod comun de a te îmbrăca sau de a acționa poate facilita comunicarea și schimbul de povești și bunuri, scrie LiveScience.

În timpul epocii bronzului, acest lucru s-a manifestat prin personae sociale sau roluri în societate recunoscute pe scară largă.

Ialongo și Lago susțin că descoperirea unităților de numărare standardizate dezvăluie un sistem de schimb și, prin urmare, piețe. Dar aceasta ridică o întrebare mai mare: standardizarea face altceva decât să indice o valoare de schimb pentru acele bucăți de metal?

Știm că alte lucruri decât metalul circulau pe distanțe lungi, iar sistemele de schimb erau probabil complexe. Arheologii cred că lâna, blănurile și textilele erau obiecte de valoare esențiale în Epoca Bronzului și factori de comunicare pe distanțe lungi, deși acestea sunt mai greu de găsit de arheologi.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O tehnologie din Epoca Bronzului ar putea revoluționa industria energetică

Ce au descoperit arheologii după ce au studiat ceaunele din Epoca Bronzului?

„Altarul Soarelui”, un mormânt megalitic din Epoca Bronzului, redescoperit în Irlanda

Un cimitir din Epoca Bronzului a fost dezgropat la un cosmodrom din Scoția