Romanii antici aveau idei despre sex și sexualitate foarte diferite de cele de astăzi, iar multe reprezentări ale acestor atitudini au fost păstrate pe pereții clădirilor. În mod special, Băile Suburbane din Pompeii au imagini care arată cu adevărat exploatările sexuale ale romanilor în diverse forme.
Băile Suburbane sunt situate la vest de Porta Marina din Pompeii. Spre deosebire de alte băi publice din oraș, precum Băile Stabiene și cele ale Forumului, Băile Suburbane erau private. Fiind construite mai târziu decât celelalte, posibil în timpul domniei lui Tiberiu (14-37 d.Hr.), ele apar în afara porților orașului care, la acel moment, nu mai erau folosite în scopuri defensive.
Băile Suburbane din Pompeii sunt dispuse pe trei niveluri și pot fi văzute de turiștii care vizitează orașul pierdut timp de secole după erupția Muntelui Vezuviu din 79 d.Hr. Toate camerele complexului aveau ferestre care dădeau spre Golful Napoli.
Existau diverse opțiuni de baie pentru oaspeți, inclusiv două camere pentru băi reci (Frigidarium), o baie caldă (Tepidarium), care ajuta vizitatorii să se aclimatizeze la schimbarea de temperatură, și apoi o baie fierbinte (Calidarium). Dar în ceea ce privește afișările sexuale, acțiunea, ca să spunem așa, avea loc în vestiar (apodyterium) care urma după holul de la intrare. Pereții acestei camere erau decorați cu opt fresce care prezentau conținut extrem de erotic. Scopul exact al acestor imagini este neclar. Unii cred că ele erau un fel de avertisment sau indiciu despre prostituția care putea avea loc în băi. Acest tip de activitate, deși tehnic ilegală, era comună în aceste locuri. Cu toate acestea, există și experți care cred că acestea sunt doar decorațiuni care arătau tipuri de scene care erau plăcute pentru romanii care le apreciau, notează IFL Science.
Sub fiecare pictură se afla o imagine a unei cutii cu un număr pe ea. Este posibil ca aceste cutii pictate să fi avut cândva cutii reale pe ele, care erau plasate pe un raft de lemn și folosite de vizitatori pentru a-și depozita hainele. Este destul de bine cunoscut faptul că romanii nu erau la fel de rușinoși în ceea ce privește sexul, comparativ cu mare parte din societatea noastră de astăzi. Totul, de la obiecte, artă, literatură și inscripții recuperate din situri arheologice din fostul Imperiu Roman, ne-a oferit o idee clară despre înclinațiile lor erotice. Dar deși se crede adesea că romanii aveau o atitudine de tipul „totul este permis” în ceea ce privește sexul, realitatea este că existau diverse norme sociale și restricții legale care guvernau comportamentul sexual.
De exemplu, era social acceptabil și chiar așteptat ca bărbații romani să caute sex cu parteneri atât femei, cât și bărbați. Totuși, existau reguli în acest sens. Bărbații puteau avea relații sexuale cu alți bărbați atât timp cât își mențineau rolul „activ” (sau „penetrant”). Acest lucru le proteja masculinitatea. Dar dacă căutau un rol „pasiv”, primind penetrare sau efectuându-le sex oral femeilor sau altor bărbați, masculinitatea lor era contestată și puteau fi etichetați drept efeminați.
Aceste lucruri sugerează un dublu standard sexual, deoarece era considerat mai puțin acceptabil ca un bărbat să efectueze sex oral decât ca femeile să facă același lucru.
Așadar, existau forme „anormale” de acte sexuale, multe dintre ele fiind reprezentate în artă. Dar doar pentru că ceva apărea în artă, nu înseamnă că era încurajat sau acceptat în realitate, din motivele de mai sus. Deci trebuie să fim precauți când vizualizăm materiale erotice păstrate în locuri precum Băile Suburbane din Pompeii, deoarece s-ar putea să nu fie reprezentative pentru ceea ce era de fapt permis. Un exemplu al acestui lucru este vizibil în câteva imagini din Băile Suburbane. Într-o frescă, o femeie primește cunnilingus de la un bărbat, ceea ce nu ar fi fost privit cu ochi răi în realitate.
Un alt exemplu poate fi văzut într-o frescă care prezintă o partidă de sex în trei dintre doi bărbați și o femeie. În imagine, femeia este penetrată din spate de un bărbat, care este la rândul său penetrat din spate de alt bărbat.
Atunci când Pompeii și alte situri romane au fost excavate pentru prima dată, multe dintre obiectele și imaginile lor mai erotice au fost încuiate sau cenzurate din cauza naturii lor explicite. Dar astăzi, vizitatorii din Pompei le pot vedea în toată gloria lor creativă.
Cât de adevărate sunt scheletele de dinozauri din muzee?
Arheologii din Azerbaidjan au scos la lumină o masă ritualică veche de 3.500 de ani
Arheologii au dezvăluit povestea unui mamut prins în nisipuri mișcătoare
O fosilă veche de 99 de milioane de ani dezvăluie o nouă specie de dinozaur care trăia în vizuini