Arheologii de la GUARD Archaeology (Regatul Unit) au scos la iveală un tezaur din Epoca Bronzului format din nouă brățări și coliere din bronz.
Descoperirea a fost făcută în timpul pregătirii pentru construcția unui nou ansamblu de locuințe în Rosemarkie, Scoția. Arheologii au găsit tezaurul în mijlocul unei așezări preistorice, un sat din Epoca Bronzului cu șase case rotunde și un mormânt de tip cist (o scobitură mare într-un copac sau stâncă), protejat de o palisadă.
O examinare mai atentă a stabilit că tezaurul datează din jurul anului 1000 î.Hr. și a fost probabil îngropat într-un coș împletit care s-a descompus în timp.
O microexcavare a unei aglomerări de sol recuperate în condiții de laborator a arătat că tezaurul include numeroase elemente.
Printre acestea se numără șase brățări penanulare, o brățară penanulară cu capăt în formă de cupă, un inel de gât complet, un inel de gât parțial și corzi vegetale fibroase împletite și înnodate în jurul unora dintre obiectele din bronz.
„Deși există alte exemple de tezaure în care s-a postulat că obiectele au fost legate între ele datorită poziționării lor, vegetația din tezaurul Rosemarkie a rezistat timp de aproximativ 3.000 de ani, dovedind că aceste artefacte au fost ținute împreună”, a explicat Rachel Buckley de la GUARD Archaeology, potrivit HeritageDaily.
Potrivit cercetătorului, conservarea neobișnuită a materialului vegetal se datorează probabil proprietăților antimicrobiene ale cuprului (din bronz), produsele de coroziune ale cuprului aderând la substanțele organice și conservându-le.
Tezaurul a fost depus într-o groapă puțin adâncă, despre care arheologii sugerează că ar fi fost destinată depozitării temporare pentru securitate.
Studii suplimentare ale așezării asociate din epoca bronzului ar putea dezvălui dacă a fost depus într-o perioadă de criză sau dacă a fost pur și simplu uitat și abandonat împreună cu așezarea.
O limbă veche de milenii, considerată a fi „un tezaur lingvistic”, ar putea dispărea
Săpăturile la o conductă de apă uzată au scos la iveală un adevărat tezaur