Home » Istorie » Ce mister ascunde un mormânt plin de copii de acum 2.500 de ani?

Ce mister ascunde un mormânt plin de copii de acum 2.500 de ani?

Publicat: 06.08.2024

Descoperirile arheologice antice pot fi confuze, palpitante, intrigante, educative și, ocazional, un pic înfricoșătoare, așa cum a demonstrat o nouă excavație a unui mormânt plin de copii de 2.500 de ani din Norvegia.

Un mormânt plin de copii, care cuprindea 39 de corpuri individuale, era alcătuit în întregime din copii sub vârsta de șase ani, s-a descoperit pe baza studiului fragmentelor de oase care nu fuseseră incinerate.

Existau alte două morminte care conțineau corpuri adulte, dar acestea erau separate de grupul principal.

Un mormânt plin de copii a fost creat separat de cel pentru adulți

Totuși, arheologii nu sunt siguri că s-a întâmplat ceva sinistru aici. În acea perioadă, rata mortalității infantile era relativ ridicată; dar rămân întrebări despre motivul pentru care mormintele erau separate și nu comune.

„A fost ceva special în legătură cu întregul sit”, a declarat Guro Fossum, lidera excavației și arheolog la Muzeul de Istorie Culturală din Oslo (Norvegia).

„Gropile de gătit și vetrele de foc din jurul sitului sugerează că se organizau adunări și ceremonii în legătură cu înmormântările”, spune Fossum.

Mormintele acoperă o perioadă lungă din istorie, pe parcursul tranziției dintre Epoca Bronzului și Epoca Fierului.

Când a început excavația din comitatul Østfold, pentru a elibera terenul pentru extinderea unei cariere locale, arheologii se așteptau să găsească artefacte din Epoca Pietrei, mai degrabă decât morminte de două milenii mai târziu.

Mormintele nu erau secrete

Majoritatea înmormântărilor ar fi avut loc între 800 și 200 î.Hr., spun cercetătorii, și erau plasate aproape de drumuri principale, așadar, era ceva cunoscut de întreaga comunitate. Nu pare să fi fost vorba de morminte secrete, punctează Science Alert.

„În plus, toate mormintele erau atât de frumos și de meticulos realizate. Fiecare piatră a fost adusă dintr-o locație diferită și plasată precis în formație. Ne întrebam cine a depus atât de mult efort”, a declarat Fossum.

Mormintele aveau formă rotundă sau ovală, cu diametre de până la 2 metri. Unele dintre ele erau dispuse cu o piatră centrală plată, înconjurată de pietre de margine. Este ceva ce nu a mai fost văzut până acum în Europa, spun arheologii.

Deși s-ar putea să nu aflăm niciodată exact ce s-a întâmplat aici, excavația cimitirului este acum prezentată ca parte a unei expoziții la Muzeul de Istorie Culturală din Oslo, intitulată „In Memory of the Children”. Expoziția este deschisă până pe 29 septembrie 2024 și include o reconstrucție a unuia dintre mormintele de piatră.

„De ce au fost copiii îngropați într-un loc separat? De ce aici? Și cum au menținut această tradiție timp de câteva sute de ani?”, se întreabă în introducerea expoziției.

Munca continuă pentru a analiza fragmentele de ceramică găsite în același sit, posibil recipiente pentru oasele arse care tocmai au fost studiate, care ar putea dezvălui mai multe informații despre acești oameni și modul lor de viață.

Vă recomandăm să citiți și:

O boală eradicată în zilele noastre a fost găsită pe scheletele copiilor incași

O tabără militară asiriană distrusă de „îngerul Domnului” a fost găsită, susține un om de știință

Arheologii au descoperit o gravură care sugerează că un alt mare templu a existat unde se află astăzi Partenonul

Dinozaurul Lokiceratops are cele mai impresionante coarne descoperite până acum

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase