Arheologii au descoperit un tezaur de artefacte din Epoca Bronzului în timp ce efectuau lucrări de rutină pe un câmp din Republica Cehă.
Obiectele din bronz – care includ opt inele de braț, două ace, opt topoare și un vârf de lance – au fost găsite lângă Budyně nad Ohří, un oraș situat la aproximativ 56 de kilometri nord-vest de Praga, a raportat Radio Prague International.
Cercetătorii estimează că majoritatea obiectelor, pe care le-au găsit folosind detectoare de metale, datează din jurul anului 1600 î.Hr.
„Majoritatea articolelor sunt caracteristice Epocii Bronzului de Mijloc, cu un singur topor aparținând perioadei anterioare”, a declarat Martin Trefný, profesor asociat la Muzeul Regiunii Říp și al Universității Jan Evangelista Purkyně și curatorul tezaurului, pentru Live Science. Un topor este chiar mai vechi și datează din Epoca Timpurie a Bronzului.
„Topoarele ar fi putut fi folosite ca unelte sau arme. Cea din urmă funcție se aplică și vârfului de lance”, a spus Trefný. „Brățările erau ornamente pentru antebraț, iar acele serveau fie pentru a fixa hainele, fie, de exemplu, pentru a aranja părul femeilor.”
Arheologii nu sunt siguri cu privire la motivul pentru care tezaurul a fost îngropat, dar au propus trei posibilități.
„În primul caz, se presupune că tezaurele au o funcție votivă, ceea ce înseamnă că au servit drept ofrande pentru zeități”, a declarat Trefný. „În al doilea caz, vorbim de o funcție economică, în care tezaurele sunt interpretate, de exemplu, ca depozite pentru producătorii articolelor respective”.
Alternativ, obiectele îngropate ar putea reflecta „o situație de criză, în care era necesar să se ascundă obiectele, de exemplu, de dușmani”, a spus el.
Comoara ar putea valora „milioane de coroane”, a declarat Trefný pentru Radio Praga Internațional. (Un milion de coroane cehe, sau coroane, reprezintă aproximativ 42.500 de dolari).
„Toate obiectele atestă progresul tehnologic al turnătorilor și procesatorilor de bronz din Europa Centrală de acum 3.500 de ani”, a declarat Trefný pentru Live Science.
„Compoziția tezaurului contribuie, de asemenea, la înțelegerea războiului, a tehnicilor meșteșugărești și a modei contemporane din acea perioadă. Având în vedere că tezaurele ar putea avea o semnificație rituală, ele pot dezvălui, de asemenea, câte ceva despre religia contemporană.”
În „viitorul apropiat”, aceste obiecte descoperite vor fi expuse la Muzeul Podřipské, situat la aproximativ 50 km nord de Praga, a relatat Radio Prague International.
O limbă veche de milenii, considerată a fi „un tezaur lingvistic”, ar putea dispărea
Săpăturile la o conductă de apă uzată au scos la iveală un adevărat tezaur