Cu toții o folosim și o găsim în toate magazinele, dar câți știm din ce este făcută guma de mestecat, de fapt?
Din ce este făcută guma de mestecat? Guma de mestecat este un produs îndulcit realizat din „chicle” și alte substanțe rezistente similare, mestecat pentru aroma sa.
De-a lungul istoriei, popoarele din Mediterana mestecau rășina dulce a arborelui de mastic (care și-a primit numele de la obiceiul de a mesteca) pentru curățarea dinților și împrospătarea respirației.
Coloniștii din New England au preluat de la indienii americani obiceiul de a mesteca rășina aromată și astringentă de molid în aceleași scopuri. În mod similar, de secole, locuitorii Peninsulei Yucatán mestecă latexul, numit „chicle”, al arborelui sapodilla (Manilkara zapota sau Achras zapota), un copac veșnic verde care prosperă în pădurile tropicale ale regiunii, potrivit Britannica.
În secolul al XIX-lea, chicle a fost promovat de dezvoltatorii industriali ca fiind echivalentul cauciucului. În 1869, Antonio López de Santa Anna, un fost președinte al Mexicului aflat în exil pe Staten Island, New York, a luat în considerare ideea de a folosi chicle în loc de cauciuc pentru fabricarea anvelopelor ca o posibilă modalitate de a-și finanța întoarcerea la putere.
Inventatorul Thomas Adams, pe care Santa Anna îl angajase pentru a dezvolta un proces de vulcanizare a substanței, a rămas cu o grămadă de chicle după ce experimentele sale au eșuat. Totuși, în timp ce testa diverse formule, Adams a descoperit că rășina deshidratată era insolubilă în apă și extrem de plastică.
Într-o încercare de a salva investiția, a început să le vândă farmaciilor porții mici de chicle fără aromă ca alternativă la parafina îndulcită, care înlocuise rășina de molid mai puțin rafinată pentru mestecat. Adams și-a brevetat amestecul în 1871, iar, deși formula nu a fost prima gumă de mestecat brevetată în Statele Unite, cu adăugarea diverselor arome, a devenit cea mai populară.
Procesul de fabricație a gumei începe prin ruperea blocurilor de chicle adunate și întărite, care sunt apoi filtrate și cernute înainte de a fi amestecate cu alte baze de gumă, îndulcitori și arome în timpul gătitului. Masa amestecată este trecută între role pe o bandă pentru răcire, după care este îndulcită, tăiată, împachetată și ambalată.
După al Doilea Război Mondial, diverse ceruri, plăci și cauciucuri sintetice au înlocuit aproape complet chicle-ul în fabricarea gumei de mestecat. Guma de mestecat îndulcită artificial a câștigat o piață largă în Statele Unite începând cu sfârșitul secolului XX, în timp ce menta a rămas cea mai preferată aromă.
Primul cal sculptat are o vechime de 35.000 de ani
Cum au încercat egiptenii să trateze cancerul în urmă cu 4.000 de ani?
Big Ben, fascinantul orologiu care poate servi şi drept închisoare