Fosile uimitoare au dus la identificarea unui nou tiranozaur
Un nou tiranozaur a fost identificat în China, datând de acum 66 – 72 de milioane de ani. Fosilele au fost descoperite în formațiunea Nanxiong din districtul Nankang, orașul Ganzhou, și oferă informații valoroase despre evoluția tiranozaurilor.
Printre tiranozauride, grupul de dinozauri care include și Tyrannosaurus rex, există două tipuri principale de morfologie a craniului: boturi lungi și subțiri și boturi groase și scurte. Acest nou tiranozaur descoperit în sud-estul Chinei îi aparține celei de-a doua categorii, ceea ce reprezintă o descoperire entuziasmantă pentru fanii tiranozaurilor.
Noua specie științifică a fost denumită Asiatyrannus xui, drept omagiu adus noului dinozaur „tiran” din Asia și doctorului Xing Xu, de la Institutul de Paleontologie Vertebrată și Paleoantropologie din cadrul Academiei Chineze de Științe.
A fost descoperit un nou tiranozaur din Cretacicul Târziu
Acest tiranozaurid cu bot scurt nu era complet matur, dar trecuse prin faza sa de creștere cea mai rapidă, un episod de creștere accelerată recunoscut de mult timp la tiranozauri. Se estimează că în viață, acest dinozaur avea o lungime de aproximativ 3,5 – 4 metri, adică aproximativ jumătate din dimensiunea tiranozaurilor Qianzhousaurus cu bot lung, care trăiau în aceeași regiune.
Faptul că Asiatyrannus și Qianzhousaurus coexistau în perioada Cretacicului Târziu sugerează că morfologiile diferite ale boturilor lor reflectă nișe ecologice distincte. În același mod în care diferitele morfologii ale ciocurilor au inspirat gândurile lui Darwin despre evoluție, se poate ca boturile scurte versus cele subțiri să reflecte preferințe alimentare diferite și moduri diferite de a supraviețui, indică IFL Science.
„Asiatyrannus este primul tiranozaurid cu bot scurt descoperit în sudul Chinei și reprezintă cea mai sudică apariție a tiranozauridelor în Asia”, scriu autorii studiului, care afirmă că acesta „reprezintă în prezent singura tiranozauridă definită de dimensiuni mici până la medii”.
Diversitatea dinozaurilor
„Asiatyrannus face parte din diversificarea tiranozauridelor cu bot scurt și subliniază diversitatea mai mare a teropodelor, în special a tiranozauridelor, în sud-estul Chinei”, continuă autorii.
„Descoperirea dezvăluie coexistența tiranozauridelor cu bot lung și a celor cu bot scurt în sud-estul Chinei, similar cu ceea ce s-a observat în Cretacicul Târziu din Asia Centrală. Qianzhousaurus era cu siguranță prădătorul de vârf, dar Asiatyrannus ar putea reprezenta nișa teropodelor de dimensiuni mici până la medii dintre Qianzhousaurus de mari dimensiuni și oviraptozaurii de mici dimensiuni și foarte diverși”, spun oamenii de știință.
Studiul a fost publicat în revista Scientific Reports.
Vă recomandăm să citiți și:
O nouă specie de primate din Germania antică este cea mai mică descoperită vreodată
A fost descoperit un dinozaur cu brațe chiar mai mici decât ale lui T-Rex
„Piatra Dragonului” dezvăluie un eveniment extrem de rar
Ce au descoperit arheologii după ce au studiat ceaunele din Epoca Bronzului?