„Piramida Lunii” din Teotihuacan este aliniată cu Soarele solstițiului, susțin cercetătorii

05 08. 2024, 19:00

„Piramida Lunii” de la Teotihuacán, situl unui oraș antic situat în apropiere de actualul Ciudad de Mexico, este aliniată cu Soarele la solstițiile de vară și de iarnă, susține o echipă de cercetători din Mexic. Cu toate acestea, nu toți experții sunt de acord cu această evaluare.

Teotihuacán a înflorit între aproximativ 100 î.Hr. și 800 d.Hr. și avea o populație de aproximativ 100.000 de oameni. „Piramida Lunii” a fost construită în etape între anii 1 și 350 d.Hr. și este situată la capătul „Căii Morților”, o stradă lungă care trece prin centrul orașului.

Echipa a efectuat un număr mare de măsurători, inclusiv informații din zboruri cu drone, pentru a descoperi că, de fapt, colțul de nord-est al Piramidei Lunii se aliniază cu soarele atunci când acesta răsare deasupra vulcanului El Xihuingo la solstițiul de vară, care are loc între 20 și 21 iunie în fiecare an în emisfera nordică, a declarat Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH).

De asemenea, cercetătorii au constatat că acest colț de sud-vest al piramidei se aliniază cu soarele care apune în spatele unui deal în timpul solstițiului de iarnă, care are loc între 21 și 22 decembrie în fiecare an, scrie LiveScience.

Alinierea piramidei cu soarele solstițiului ar fi afectat întregul oraș

Alinierea la solstițiul de vară care implică vulcanul este deosebit de interesantă, a spus echipa, deoarece există dovezi că oamenii din Teotihuacán au folosit vulcanul ca un fel de observator astronomic.

„Pe pantele vulcanului El Xihuingo se află situl arheologic Xihuingo, un loc în care au fost create petroglife cunoscute sub numele de cruci punctate, a căror funcție a fost propusă ca markeri astronomici”, a declarat Aarón González Benítez, un arheoastronom la Școala Națională de Antropologie și Istorie din Mexic și un membru al echipei de cercetare, pentru Live Science.

Alinierea piramidei cu soarele solstițiului pare să fi afectat orientarea întregului oraș. „Orașul Teotihuacan se remarcă printre altele prin magnificul său design reticular, iar dacă orientările solare ale Piramidei Lunii au determinat orientarea orașului, celelalte monumente care sunt paralele cu această mare clădire ar urma și ar reproduce aceeași orientare canonică”, a declarat González Benítez.

Nu toți experții sunt de acord cu această evaluare

Poate părea ciudat că o structură numită „Piramida Lunii” ar urma în schimb soarele solstițiului. Însă González Benítez a precizat că numele a fost dat de poporul Mexica, care a fondat Imperiul Aztec, iar aceștia nu au denumit piramida decât la un moment dat după ce orașul a fost abandonat.

„De fapt, nu știm exact cum ar fi numit locuitorii din Teotihuacán structura”, a spus el.

Interesant este faptul că mai există o piramidă la Teotihuacán numită „Piramida Soarelui”, dar cercetările echipei sugerează că, de fapt, colțurile de nord-est și sud-vest ale acelei piramide se aliniază de fapt cu „lunistices” (cunoscute și sub numele de staționări lunare), un moment în care luna apare în punctele sale cele mai înalte sau mai joase de pe cer.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Doar câteva obiecte au fost recuperate din Marea Piramidă din Giza. Care sunt acestea?

O piramidă uriașă îngropată în Indonezia ar putea fi cea mai veche din lume

Adevărul despre misterioasa „piramidă” descoperită în Antarctica

20 de cadavre decapitate au fost descoperite la o piramidă mayașă a morții