Home » Istorie » Viața complexă de pe Pământ ar putea fi cu miliarde de ani mai veche decât credeam

Viața complexă de pe Pământ ar putea fi cu miliarde de ani mai veche decât credeam

Publicat: 01.08.2024

Încă există dezbateri științifice privind momentul când a apărut viața complexă de pe Pământ, iar cele mai recente cercetări sugerează că estimările anterioare trebuie revizuite cu aproximativ 1,5 miliarde de ani.

Sugestia se bazează pe o nouă analiză a rocilor sedimentare marine din Bazinul Franceville, situat pe coasta de vest a Africii, care s-au depus acum aproximativ 2,1 miliarde de ani.

Consensul general este că animalele au apărut cu în jur de 635 de milioane de ani în urmă. Acum, o echipă internațională de cercetători a descoperit că probele de rocă indică o creștere a fosforului și a oxigenului în apa de mare, elemente care au fost anterior legate de accelerări ale evoluției.

„Știm deja că creșterea concentrațiilor de fosfor marin și oxigen în apa de mare sunt legate de un episod de evoluție biologică cu în jur de 635 de milioane de ani în urmă”, spune Ernest Chi Fru, specialist în știința Pământului la Universitatea Cardiff (Marea Britanie).

„Studiul nostru adaugă un alt episod, mult mai vechi, în arhivă, acum 2,1 miliarde de ani”, continuă cercetătorul.

Când a apărut viața complexă de pe Pământ?

Un număr neobișnuit de mare de fosile suficient de mari pentru a fi văzute fără microscop au fost descoperite în Bazinul Franceville și nu este clar cum să interpretăm aceste descoperiri. Studii anterioare au sugerat că aceste macrofosile ar putea indica viața complexă de pe Pământ. Cercetătorii leagă îmbogățirea cu nutrienți a apei de coliziunea a două continente antice, care a creat apoi o mare interioară puțin adâncă și condițiile pentru fotosinteza cianobacteriană, un proces chimic care ar fi dus la un mediu subacvatic mai favorabil complexității biologice.

Aceste schimbări ar fi creat un laborator natural pentru diversitatea organismelor și salturi evolutive în dimensiune și structură, susțin cercetătorii. Totuși, deoarece corpul de apă era izolat, aceste forme mai sofisticate de viață nu s-ar fi răspândit în altă parte sau nu ar fi supraviețuit până la următorul salt evolutiv.

„Credem că vulcanii subacvatici, care le-au urmat coliziunii și suturării cratonilor Congo și São Francisco într-un singur corp principal, au restricționat și chiar au izolat această porțiune de apă de oceanul global, creând o mare interioară marină bogată în nutrienți”, spune Chi Fru.

Aceste descoperiri ar putea indica faptul că viața complexă de pe Pământ a evoluat în două etape: odată după prima mare creștere a oxigenului atmosferic, acum 2,1 miliarde de ani, și din nou după o a doua creștere, cu 1,5 miliarde de ani mai târziu.

Viața ar fi apărut de mai multe ori de-a lungul timpului

De fapt, viața complexă ar fi putut să apară de mai multe ori de-a lungul mileniilor, așa cum au sugerat și alte studii. Oamenii de știință încă lucrează pentru a determina ce tipuri de viață au evoluat și când, și nu există nicio garanție că toate salturile evolutive ar fi persistat, notează Science Alert.

Explorarea unei perioade atât de îndepărtate din trecut nu este ușoară; aceasta implică o analiză atentă a fosilelor antice și a mediilor care ar fi putut adăposti condiții adecvate pentru ceea ce cercetătorii descriu drept „experimentare macrobiologică”.

„Aceste observații fac posibil ca apariția macrofosilelor din Franceville să marcheze o fereastră unică în înțelegerea condițiilor care au permis și restricționat evoluția și dispariția primelor forme de viață macrobiologică ale Pământului”, scriu cercetătorii în lucrare.

Cercetarea a fost publicată în Precambrian Research.

Vă recomandăm să citiți și:

Secretele unui vechi cult egiptean, dezvăluite cu un crocodil mumificat

Arabia Saudită antică avea comunități complexe și prospere, arată noi dovezi

Doar câteva obiecte au fost recuperate din Marea Piramidă din Giza. Care sunt acestea?

Analizele ADN arată ce ar fi cauzat colapsul populației de fermieri din Epoca de Piatră

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase