Templul unui cult rar și practici funerare necunoscute, scoase la lumină într-o necropolă etruscă

05 08. 2024, 15:00
Sursa foto: Shutterstock

Arheologii de la Centre for Ancient Mediterranean and Near Eastern Studies (CAMNES), în parteneriat cu Universitatea din Napoli Federico II, au descoperit un templu de cult în necropola Sasso Pinzuto din Toscana, Italia.

Etruscii au fost un popor italic antic care a apărut în jurul anului 900 î.Hr. în regiunea centrală a Italiei, Etruria.

Întinderea teritorială a civilizației etrusce a atins maximul în jurul anului 750 î.Hr. și a fost organizată în jurul a trei confederații principale de orașe, scrie HeritageDaily.

După anul 500 î.Hr., echilibrul politic al puterii în peninsula italiană s-a îndepărtat de etrusci, lăsând locul Republicii Romane în ascensiune.

Necropola de la Sasso Pinzuto este un complex funerar de mari dimensiuni care conține cel puțin 120 de morminte cu cameră din secolele VII-VI î.Hr.

Un exemplu rar de cult funerar din perioada arhaică

Pe baza obiectelor funerare recuperate, arheologii sugerează că necropola era rezervată elitelor etrusce de rang înalt.

Săpăturile recente dintr-o zonă care conține trei movile ridicate au scos la iveală fundațiile dreptunghiulare ale unui templu de cult (oikos) orientat spre nord-nord-est. Templul măsoară 6,2 x 7,1 metri și este construit din blocuri mari de piatră.

Potrivit cercetătorilor, descoperirea este un exemplu rar de cult funerar din perioada arhaică și va oferi noi informații despre practicile funerare ale poporului etrusc, necunoscute până acum.

Pactici funerare necunoscute ale poporului etrusc

Arheologii au găsit, de asemenea, resturi de plăci de lut policrom la necropolă, decorate cu reprezentări de ceremonii, procesiuni și banchete.

Plăci similare au fost găsite în jurul unor movile funerare în alte necropole etrusce din regiune, despre care se credea că sunt atribuite unor structuri ceremoniale, din care nu au fost găsite până acum resturi structurale.

„După toate probabilitățile, oikosul de la Sasso Pinzuto va deveni o referință pentru cultele funerare din alte necropole etrusce arhaice”, a declarat profesorul Alessandro Naso de la Universitatea din Napoli.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Templu ceremonial vechi de 5.000 de ani, descoperit sub o dună de nisip în Peru

Arheologii au descoperit o gravură care sugerează că un alt mare templu a existat unde se află astăzi Partenonul

Un templu dedicat lui Hercule și Alexandru cel Mare a fost dezgropat în Irak

Un templu legendar considerat pierdut a fost redescoperit în Mexic