Home » Istorie » Arheologii au descoperit un mormânt princiar cu obiecte funerare prețioase

Arheologii au descoperit un mormânt princiar cu obiecte funerare prețioase

Arheologii au descoperit un mormânt princiar cu obiecte funerare prețioase
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 01.08.2024

Arheologii de la Universitatea din Bologna au descoperit un mormânt princiar în Necropola Corinaldo, situată în provincia Ancona, Italia.

Acest lucru urmează unei descoperiri anterioare din anul 2018, atunci când așa-numitul „Prinț de Corinaldo” a fost descoperit în Necropola Corinaldo.

În cadrul unei săpături recente conduse de Dr. Cecilia Carlorosi și Ilaria Venanzoni, arheologii au descoperit un nou mormânt, aflat în centrul unei gropi mari.

Mormântul măsoară 3,8 pe 2,2 metri și conține peste 150 de obiecte ornamentate, care au fost ofrande funerare. Printre acestea se numără rămășițele unui car cu două roți, un set de obiecte din bronz și numeroase cazane și vase fin decorate.

Mormântul conține peste 150 de obiecte ornamentale

Cercetătorii cred că ofrandele seamănă cu un banchet funerar și că acesta datează din secolul al VII-lea î.Hr. Interesant este că, deși înmormântarea aparține sferei culturale Picentes, multe dintre obiectele găsite sunt, de fapt, de origine etruscă.

Picenții au trăit din secolul al IX-lea până în secolul al III-lea î.Hr. într-o zonă numită de romani Picenum. Picenum este situat în zona dintre râurile Foglia și Aterno și este mărginită la vest de Apenini și la est de coasta Adriaticii.

Mormântul se afla în centrul unei gropi circulare mari

Vecinii lor etrusci locuiau în regiunea Etruria, la vest și nord-vest de Picenum, cuprinzând aproximativ ceea ce este astăzi Toscana, Umbria de vest și Lazio de nord, precum și ceea ce este astăzi Valea Padului, Emilia-Romagna, Lombardia de sud-est, Veneto de sud și Campania de vest.

Potrivit arheologilor, această ultimă descoperire sugerează faptul că Picenții aveau legături comerciale puternice cu vecinii lor italici și că, totodată, împărtășeau schimburi și relații culturale, scrie HeritageDaily.

Cele mai recente săpături fac parte din proiectul ArcheoNevola (care este condus de Universitatea din Bologna, Departamentul de Istorie Cultură Civilizație), în colaborare cu municipalitatea din Corinaldo.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„Mormântul iluziilor germane”. Înfrângerile ruşinoase pe care nemţii le-au suferit în România în Primul Război Mondial

Cel mai vechi vin din lume, descoperit într-un mormânt roman din Spania

Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?

„Vezică biliară de porțelan”, găsită într-un mormânt vechi de 100 de ani

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase