Home » Istorie » Artefacte uimitoare din Egiptul Antic, descoperite în zeci de morminte misterioase

Artefacte uimitoare din Egiptul Antic, descoperite în zeci de morminte misterioase

Artefacte uimitoare din Egiptul Antic, descoperite în zeci de morminte misterioase
Credit: Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților/ Facebook
Publicat: 04.08.2024

Arheologii din Egipt au descoperit mormintele antice a peste 60 de persoane, împreună cu monede de bronz și figurine din foiță de aur, a anunțat Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților într-un comunicat.

Echipa a găsit mormintele în orașul Damietta, pe coasta de nord a Mediteranei. Unele dintre morminte datează din Dinastia a 26-a (688 – 525 î.Hr.), în timp ce altele par să dateze din perioada ptolemeică (304 – 30 î.Hr.), se arată în comunicat.

Descoperirile includ ceramică și figurine shabti, care erau menite să lucreze pentru decedați, în viața de apoi.

Cercetătorii s-au axat pe cele 38 de monede de bronz găsite într-un vas de ceramică din sit. Monedele datează din perioada ptolemaică, o perioadă în care descendenții unuia dintre generalii lui Alexandru cel Mare au condus Egiptul.

Thomas Faucher, directorul Centrului pentru Studii Alexandrine din Egipt, care nu a fost implicat în această cercetare, a declarat pentru Live Science că, se pare că multe dintre monede, sunt gravate cu capul lui Zeus Ammon, scrie LiveScience.

Peste 60 de morminte, monede de bronz și figurine

Această zeitate este o combinație între zeul grec Zeus și zeul egiptean Ammon (ortografiat și Amun), care este asociat cu oracolele și profețiile. Cel puțin o monedă descoperită pare să aibă un vultur gravat pe ea, cu un corn descris în stânga vulturului. Pe baza acestor detalii, Faucher a datat monedele la sfârșitul secolului al III-lea î.Hr.

Egiptul trecea prin turbulențe politice când această monedă a fost bătută. În jurul anului 206 î.Hr. a izbucnit o revoltă pe scară largă împotriva dinastiei Ptolemaice.

„Un număr mare de tezaure au fost îngropate la momentul revoltei din sudul Egiptului în 206 î.Hr.” a declarat Faucher pentru Live Science într-un e-mail, menționând că a existat o retragere a monedelor după aceasta, iar monedelor retrase li s-au atribuit noi valori și li s-au dat noi marcaje suplimentare.

Unele dintre morminte datează din dinastia a 26-a

Nu este clar dacă monedele nou descoperite au fost îngropate în timpul revoltei, iar mai multe detalii din săpături ar putea face lumină în acest sens. „În orice caz, descoperirea mormintelor și a monedelor este semnificativă, în special având în vedere materialul limitat cunoscut în regiune, din această perioadă”, a declarat Faucher.

În afară de monede, figurinele din foiță de aur îngropate cu decedații sunt, de asemenea, remarcabile. Din imaginile publicate, se pare că unele dintre figurine înfățișează „păsări ba” – creaturi din mitologia egipteană care au aripi și un cap uman. În Egiptul antic, „ba” reprezenta o parte a sufletului uman și era uneori descris ca o pasăre care putea aduna hrană pentru a hrăni defunctul, potrivit Centrului Egiptean al Universității Swansea.

În plus, unele dintre figurinele din foiță de aur par să reprezinte „ochiul lui Horus”, un zeu cu cap de șoim. Artefactele care îi înfățișau ochii erau populare în Egiptul antic și se credea că au o putere protectoare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mormintele regilor ugandezi ar putea fi retrase de pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol

Cele mai bogate morminte din regiunea mediteraneană aparțin elitei din Epoca Bronzului

Capete de crocodil au fost găsite în mormintele nobililor egipteni antici

Morminte acoperite cu foițe de aur care înfățișează zeități, descoperite în Egipt

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase