Home » Istorie » Prima piramidă din Egipt a fost construită cu ajutorul unui lift hidraulic

Prima piramidă din Egipt a fost construită cu ajutorul unui lift hidraulic

Publicat: 31.07.2024

Un studiu recent, publicat în revista ResearchGate, propune că Piramida lui Djoser ar fi putut fi construită cu ajutorul unui lift hidraulic.

Piramida lui Djoser, cunoscută și sub numele de Piramida cu trepte, este o protopiramidă construită ca locul de odihnă al lui Djoser, primul sau al doilea faraon al celei de-a treia dinastii egiptene (2670-2650 î.Hr.) din perioada Regatului Vechi.

Piramida se ridică de pe platoul Saqqara în șase trepte până la o înălțime de aproximativ 60-62 metri, servind drept centru al unui vast complex mortuar.

Din cauza absenței surselor autentice din sfera de lucru a arhitecților piramidelor, în prezent nu există un model complet confirmat pentru metoda utilizată în construcția piramidei.

Un vast complex mortuar

Teoria predominantă sugerează că blocurile grele de piatră au fost transportate pe aparate, cum ar fi rolele, și ridicate la înălțime cu ajutorul unei serii de rampe.

Un studiu al bazinelor hidrografice din apropierea piramidei indică faptul că Gisr el-Mudir (incinta) are caracteristicile unui baraj de reținere a sedimentelor și a apei.

În plus, topografia de dincolo de „baraj” arată un posibil lac efemer la vest de complexul Djoser și un flux de apă în interiorul șanțului din jurul acestuia, scrie HeritageDaily.

„În secțiunea sudică a șanțului, arătăm că structura monumentală liniară tăiată în stâncă, formată din compartimente succesive și adânci, combină cerințele tehnice ale unei instalații de tratare a apei: un bazin de decantare, un bazin de retenție și un sistem de purificare”, indică autorii studiului.

Utilizarea forței hidraulice pentru structurile masive construite de faraoni

Pe baza acestei constatări, studiul propune că Gisr el-Mudir și secțiunea interioară sudică a șanțului au funcționat ca un sistem hidraulic unificat pentru reglarea debitului și îmbunătățirea calității apei.

În plus, arhitectura internă a piramidei este în concordanță cu un mecanism hidraulic de înălțare care nu a fost raportat până acum.

„Arhitecții antici au ridicat probabil pietrele din centrul piramidei într-un mod vulcanic folosind apa fără sedimente din secțiunea sudică a Șanțului Uscat. Egiptenii antici sunt renumiți pentru pionieratul și măiestria lor în domeniul hidraulicii prin intermediul canalelor pentru irigații și al barjelor pentru a transporta pietre uriașe. Această lucrare deschide o nouă linie de cercetare: utilizarea forței hidraulice pentru ridicarea structurilor masive construite de faraoni”, au declarat autorii studiului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Doar câteva obiecte au fost recuperate din Marea Piramidă din Giza. Care sunt acestea?

O mască de jad veche de 1.700 de ani a fost recuperată dintr-o piramidă mayașă

O piramidă uriașă îngropată în Indonezia ar putea fi cea mai veche din lume

Arheologii au descoperit dovezi ale unor decapitări ritualice într-o piramidă mayașă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase