O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform

27 07. 2024, 19:00

Arheologii care excavează Movila Aççana, cunoscută și sub numele de Eski Alalah, au descoperit o tăbliță cuneiformă care detaliază o listă de cumpărături veche de milenii, mai precis de acum aproape 3.500 de ani.

Movila Aççana este un Tel (un deal care s-a format în urma secolelor de ocupație), situat în vechiul oraș Alalah din provincia Hatay, în sudul Turciei.

Într-un comunicat de presă emis recent, Mehmet Ersoy, ministrul Culturii și Turismului, a anunțat că arheologii au descoperit o tăbliță cuneiformă în timpul lucrărilor de restaurare din vechiul oraș Alalah, după un cutremur. În același comunicat pot fi văzute și imagini cu descoperirile.

Tăblița datează din secolul al XV-lea î.Hr. și conține text cuneiform scris în akkadiană, o limbă semitică estică dispărută, care era vorbită în Mesopotamia antică.

O listă de cumpărături veche de milenii arată nu doar achizițiile, ci și cine erau vânzătorii

Cuneiforma este un sistem de scriere logo-silabic, caracterizat prin urmele în formă de pană care formează semnele. Akkadienii au adoptat o abordare practică, scriindu-și limba fonetic, folosind semne fonetice corespunzătoare sumeriene. Tăblița este un document administrativ care înregistrează o cantitate mare de achiziții de mobilier, oferind noi perspective asupra structurii economice și a sistemului de stat din Epoca Bronzului Târziu. Cântărind 28 de grame, tăblița măsoară 4,2 cm pe 3,5 cm și are o grosime de 1,6 cm.

Un studiu în curs al lingviștilor a descifrat această listă de cumpărături veche de milenii, ea menționând achiziționarea unui număr mare de mese, scaune și taburete din lemn, precum și detalii despre cine le-a achiziționat și despre cine au fost vânzătorii.

„Credem că această tăbliță, care cântărește 28 de grame, le va oferi generațiilor viitoare o nouă perspectivă în înțelegerea moștenirii bogate a Anatoliei”, a declarat ministrul Mehmet Ersoy, citat de Heritage Daily.

Vă recomandăm să citiți și:

Cât de adevărate sunt scheletele de dinozauri din muzee?

Arheologii din Azerbaidjan au scos la lumină o masă ritualică veche de 3.500 de ani

Arheologii au dezvăluit povestea unui mamut prins în nisipuri mișcătoare

O fosilă veche de 99 de milioane de ani dezvăluie o nouă specie de dinozaur care trăia în vizuini