Home » Istorie » O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform

O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform

O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform
Imagine exemplificativă. Nu este înfățișată tăblița recent descoperită. Foto: Shutterstock
Publicat: 27.07.2024

Arheologii care excavează Movila Aççana, cunoscută și sub numele de Eski Alalah, au descoperit o tăbliță cuneiformă care detaliază o listă de cumpărături veche de milenii, mai precis de acum aproape 3.500 de ani.

Movila Aççana este un Tel (un deal care s-a format în urma secolelor de ocupație), situat în vechiul oraș Alalah din provincia Hatay, în sudul Turciei.

Într-un comunicat de presă emis recent, Mehmet Ersoy, ministrul Culturii și Turismului, a anunțat că arheologii au descoperit o tăbliță cuneiformă în timpul lucrărilor de restaurare din vechiul oraș Alalah, după un cutremur. În același comunicat pot fi văzute și imagini cu descoperirile.

Tăblița datează din secolul al XV-lea î.Hr. și conține text cuneiform scris în akkadiană, o limbă semitică estică dispărută, care era vorbită în Mesopotamia antică.

O listă de cumpărături veche de milenii arată nu doar achizițiile, ci și cine erau vânzătorii

Cuneiforma este un sistem de scriere logo-silabic, caracterizat prin urmele în formă de pană care formează semnele. Akkadienii au adoptat o abordare practică, scriindu-și limba fonetic, folosind semne fonetice corespunzătoare sumeriene. Tăblița este un document administrativ care înregistrează o cantitate mare de achiziții de mobilier, oferind noi perspective asupra structurii economice și a sistemului de stat din Epoca Bronzului Târziu. Cântărind 28 de grame, tăblița măsoară 4,2 cm pe 3,5 cm și are o grosime de 1,6 cm.

Un studiu în curs al lingviștilor a descifrat această listă de cumpărături veche de milenii, ea menționând achiziționarea unui număr mare de mese, scaune și taburete din lemn, precum și detalii despre cine le-a achiziționat și despre cine au fost vânzătorii.

„Credem că această tăbliță, care cântărește 28 de grame, le va oferi generațiilor viitoare o nouă perspectivă în înțelegerea moștenirii bogate a Anatoliei”, a declarat ministrul Mehmet Ersoy, citat de Heritage Daily.

Vă recomandăm să citiți și:

Cât de adevărate sunt scheletele de dinozauri din muzee?

Arheologii din Azerbaidjan au scos la lumină o masă ritualică veche de 3.500 de ani

Arheologii au dezvăluit povestea unui mamut prins în nisipuri mișcătoare

O fosilă veche de 99 de milioane de ani dezvăluie o nouă specie de dinozaur care trăia în vizuini

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase