Home » Istorie » Sculpturi rupestre ale vechilor faraoni egipteni, descoperite în apropiere de Aswan

Sculpturi rupestre ale vechilor faraoni egipteni, descoperite în apropiere de Aswan

Sculpturi rupestre ale vechilor faraoni egipteni, descoperite în apropiere de Aswan
Credit: Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților / Facebook
Publicat: 25.07.2024

Arheologii au descoperit sculpturi în piatră înfățișând mai mulți faraoni în timpul unei expediții subacvatice lângă Aswan, Egipt.

În timpul unei expediții de scufundare în fluviul Nil, arheologii din Egipt au descoperit sculpturi rupestre cu reprezentări ale mai multor faraoni egipteni antici, împreună cu inscripții hieroglifice.

O echipă mixtă franco-egipteană a descoperit sculpturile sub apă, la sud de Aswan, într-o zonă care a fost inundată atunci când a fost construit barajul Aswan High Dam, între 1960 și 1970.

Înainte de inundații, s-a depus un efort important, condus de UNESCO, pentru a înregistra și muta cât mai multe vestigii arheologice din zonă. Cu toate acestea, multe artefacte nu au putut fi relocate la timp și au fost scufundate.

Aswan a fost important pentru vechii egipteni, deoarece la un moment dat era aproape de granița de sud a țării, iar în apropiere se află o serie de temple importante.

Printre acestea se numără Abu Simbel, un sit care are patru statui colosale ale lui Ramses al II-lea (a trăit între 1303 și 1213 î.Hr.), fiecare înaltă de aproximativ 21 de metri. Aswan găzduiește și complexul de temple Philae, unde ultima inscripție hieroglifică egipteană a fost scrisă în 394 d.Hr.

Aswan a fost un loc important pentru vechii egipteni

Munca echipei are ca scop identificarea și înregistrarea inscripțiilor și sculpturilor care au supraviețuit și care sunt acum sub apă, a declarat Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților într-o declarație tradusă.

Printre reprezentările de faraoni recent descoperite se numără cele ale lui Amenhotep al III-lea (care a domnit între aproximativ 1390 și 1352 î.Hr.), Tutmosis al IV-lea (care a domnit între aproximativ 1400 și 1390 î.Hr.), Psamtik al II-lea (care a domnit între aproximativ 595 și 589 î.Hr.) și Apries (care a domnit între aproximativ 589 și 570 î.Hr.) – conducători din dinastiile 18 și 26, au scris oficialii ministerului în declarație.

Declarația conține puține informații despre ce spun inscripțiile sau cum arată sculpturile, dar menționează că acestea sunt bine conservate. Alte rămășițe vor fi probabil găsite pe măsură ce munca echipei continuă.

Rămășițele ar fi fost destinate transportului într-o altă zonă a Egiptului

Jitse Dijkstra, un profesor de studii clasice și religioase la Universitatea din Ottawa, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că descoperirile sunt interesante, dar sunt necesare mai multe informații pentru a le cunoaște semnificația.

William Carruthers, lector la Școala de Studii Filozofice, Istorice și Interdisciplinare de la Universitatea Essex din Marea Britanie, a declarat că descoperirile arată că mai multe rămășițe au supraviețuit inundațiilor decât credea UNESCO că este posibil atunci când organizația a desfășurat campania de salvare în anii 1960 și 1970.

Alejandro Jiménez-Serrano, un arheolog care conduce săpăturile la o necropolă de lângă Aswan și profesor de egiptologie și arheologie din Orientul Apropiat la Universitatea Jaen din Spania, a declarat pentru Live Science că Aswan a fost un important sit de carieră pentru granit și este posibil ca rămășițele nou găsite să fi fost destinate transportului într-o altă parte a Egiptului. Alternativ, acestea ar fi putut face parte din templele de lângă Aswan.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Albine de pe vremea faraonilor, găsite mumificate pe coasta de sud-vest a Portugaliei

Ce ascundeau faraonii Egiptului antic în interiorul piramidelor?

O nouă descoperire importantă în Egipt: 83 de morminte faraonice

A fost descoperita prima inscriptie a faraonilor egipteni in Arabia Saudita

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase