Home » Istorie » Anglo-saxonii ar fi luptat în războaiele siriene din secolul al VI-lea

Anglo-saxonii ar fi luptat în războaiele siriene din secolul al VI-lea

Anglo-saxonii ar fi luptat în războaiele siriene din secolul al VI-lea
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.07.2024

Anglo-saxonii din secolul al VI-lea ar fi putut călători din Marea Britanie în estul Mediteranei și până în nordul Siriei pentru a lupta în războaie, au sugerat cercetătorii, venind cu o perspectivă nouă asupra funeraliilor lor princiare.

John Simpson, conservator principal la British Museum, și Helen Gittos, cercetătoare la Oxford, au ajuns la concluzia că unele dintre obiectele exotice excavate la Sutton Hoo, Taplow și Prittlewell, printre alte situri, provin din estul Mediteranei și nordul Siriei. Cu alte cuvinte, aceste obiecte nu pot fi bunuri comerciale convenționale, așa cum au sugerat alți oameni de știință.

Simpson a declarat că „dovezi convingătoare” sugerează faptul că persoanele îngropate în aceste situri au fost implicate în campanii militare bizantine în nordul Mesopotamiei la sfârșitul secolului al VI-lea, luptând împotriva Sasanienilor, o dinastie iraniană antică.

Unul dintre ultimele mari războaie ale antichității târzii

El a remarcat faptul că descoperirile din diverse situri includ obiecte de mică valoare, cum ar fi sigilii personale sasanide și drahme de argint, care contestă „punctul de vedere destul de simplist” potrivit căruia tot ceea ce nu este local a ajuns pe aceste țărmuri prin intermediul comerțului.

Armurile și îmbrăcămintea de călărie îngropate împreună cu aceste persoane includ modele de origine eurasiatică și unul care a fost purtat pe scară largă în estul bizantin și în Imperiul Sasanian, potrivit The Guardian.

„Aceste descoperiri îi plasează pe prinții anglo-saxoni și pe urmașii lor în centrul scenei unuia dintre ultimele mari războaie ale antichității târzii. Îi scoate din Anglia insulară în câmpiile Siriei și Irakului, într-o lume a conflictului și a concurenței dintre bizantini și sasanieni și le-a dat acestor anglo-saxoni literalmente un gust pentru ceva mult mai global decât probabil și-ar fi putut imagina”, arată Simson.

„Bizantinii recrutau în toată Europa de Vest

Dovezile îl conduc la concluzia că acești războinici anglo-saxoni au servit sub Tiberius al II-lea și succesorul său, Maurice, care a consemnat în manualul său militar că „britanicii” erau buni la luptele „în pădure”.

Întrebat de ce s-ar fi implicat anglo-saxonii în războaiele lor, Simpson a sugerat „o combinație de aventură și plată”.

„Bizantinii recrutau în toată Europa de Vest pentru a crea un nou model de armată mobilă”, a explicat el.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O placă bizantină rară sculptată în os, descoperită într-un oraș din Rusia

Mozaic bizantin cu motive florale, dezgropat în Israel

Arheologii au dezgropat un călugăr bizantin înlănțuit cu inele de fier

Ce reprezintă semnele în formă de cruce găsite pe craniul unei femei din perioada bizantină?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase