Test de cultură generală. Care mare personalitate istorică a avut o dublură?
Cei mai mulți dintre noi știu că unii actori celebri aveau dubluri care executau cascadoriile mai periculoase, dar care mare personalitate istorică a avut o dublură?
Care mare personalitate istorică a avut o dublură? Este vorba despre Iosif Stalin.
Iosif Stalin avea o dublură care îl înlocuia la întâlniri și la banchete. Însă nu era suficient ca acest om să arate precum Stalin, în schimb, bărbatul s-a antrenat cu un actor timp de doi ani pentru a putea imita manierele conducătorului, conform Britannica.
Care mare personalitate istorică a avut o dublură?
În Rusia, vreme de decenii, au circulat zvonuri conform cărora Iosif Stalin ar fi avut o dublură care îl înlocuia în anumite situații. La decenii după moartea lui Stalin, o dublură a decis în sfârșit să vorbească.
Felix Dadaev, fost dansator și jongler, a fost angajat să lucreze la Kremlin ca dublură a lui Stalin. Timp de mai bine de o jumătate de secol, Dadaev a rămas tăcut, temându-se de o sentință de moarte dacă ar fi îndrăznit să vorbească. Însă, în 2008, la vârsta de 88 de ani și cu aparentul acord al regimului Putin, a decis să-și publice autobiografia. Aceasta dezvăluie că el a fost unul dintre cei patru bărbați angajați să-l imite pe liderul suprem, luându-i locul la parade, la mitinguri, în materialele de știri și așa mai departe.
Dadaev s-a născut în înălțimile caucaziene din Dagestan, iar când familia sa s-a mutat în Groznîi, în Cecenia, a început să ia lecții de balet.
Povestea lui Felix Dadaev
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost chemat să lupte și a fost atât de grav rănit în timpul eliberării sovietice a Groznîiului în 1942, încât familia sa a fost informată că a fost ucis. A fost unul dintre cei șapte răniți transportați la spital, dar el și un alt bărbat erau încă în viață, potrivit Rare Historical Photos.
Din fericire, a supraviețuit, iar acea „moarte” a marcat începutul unei vieți ciudate și duble. Curând, asemănarea sa cu Stalin la vârsta de 60 de ani (ceea ce îl făcuse ținta unor farse la școală) le-a atras atenția agenților de informații sovietici, care au început să-l folosească pentru a-l proteja pe adevăratul Stalin de comploturi de asasinat și de ceremonii publice plictisitoare. Având doar douăzeci de ani, Dadaev era considerabil mai tânăr decât Stalin, dar machiajul și traumele războiului îi permiteau să semene cu bărbatul de 60 de ani.
„Am trecut prin atâtea suferințe încât arătam mult mai în vârstă decât eram”, spunea Dadaev. Antrenat la cererea personală a lui Stalin, Dadaev participa la mitinguri și întâlniri în întreaga Uniune Sovietică, purtând chipiul caracteristic al Armatei Roșii și paltonul presărat cu medalii al liderului. A vizionat filme și discursuri ale lui Stalin pentru a-și perfecționa imitarea mișcărilor și a intonației acestuia. Unii spun că Dadaev, asemenea altor dubluri ale lui Stalin, a fost instruit de Alexei Dikiy, un actor care a interpretat rolul lui Stalin în filmele de propagandă.
Care personalitate istorică a avut o dublură? În ce aspect nu semăna aceasta cu dictatorul?
Într-o epocă în care mass-media nu domina, nu era necesar ca dublura să imite perfect inflexiunile vocale ale lui Stalin, ci doar aspectul și manierele sale. A reușit atât de bine încât nici măcar cei mai apropiați camarazi ai lui Stalin nu puteau detecta impostorul. „Când machiajul și antrenamentul meu au fost completate, eram asemănător cu el în toate privințele, poate cu excepția urechilor. Acestea erau prea mici”, scria Dadaev.
O altă dublură a lui Stalin a fost un bărbat cunoscut doar sub numele de „Rashid”. Rashid se asemăna atât de bine cu dictatorul încât, atunci când s-a înrolat în armată, a fost demis aproape imediat. Chiar și cicatricile sale faciale se potriveau aproape perfect cu semnele lui Stalin cauzate de variolă. Rashid și-a petrecut doi ani studiind cu Alexei Dikiy. Rashid a afirmat că existau și alte persoane care semănau cu Stalin și care erau angajate de NKVD (predecesorul KGB), deși nu le-a întâlnit niciodată.
El a auzit despre o altă dublură a lui Stalin care a fost angajată să trăiască în dacea (un tip de locuință) dictatorului de lângă Moscova în perioada târzie a anilor 1940 și 1950, când Stalin era pe moarte. După moartea lui Stalin în 1953, Rashid s-a mutat într-un oraș provincial și și-a ras mustața, devenind treptat chel. Totuși, chiar și atunci, asemănarea era atât de izbitoare încât adesea era privit cu curiozitate pe stradă.
Vă recomandăm să citiți și:
Momentul ratat de francezi în care puteau respinge atacul lui Hitler din Ardeni