Home » Istorie » Structură subterană mayașă și piramide ascunse, descoperite în pădurile tropicale din Mexic

Structură subterană mayașă și piramide ascunse, descoperite în pădurile tropicale din Mexic

Publicat: 26.07.2024

Într-o zonă liniștită din Mexic, arheologii au folosit imagistica LiDAR pentru a descoperi structuri demult dispărute, construite de cultura Maya cu secole în urmă. Printre descoperiri se numără mari piramide și un centru civic-ceremonial, plus o structură subterană găsită sub un teren de baseball mayaș.

Lucrările arheologice recente au fost efectuate de Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH) în Campeche central, un stat renumit pentru ruinele sale antice mayașe. Noul proiect s-a axat pe o pădure mai puțin studiată, numită Rezervația Biosferei Balam Kú, care se întinde pe aproximativ 140 de kilometri pătrați.

Zona este marcată de un teren accidentat, dificil de cultivat, așa că nu este de mirare că aici există mai puține așezări și structuri antice în comparație cu regiunile învecinate. Siturile sunt, de asemenea, mai modeste ca stil, prezentând decorațiuni arhitecturale și gravuri minime.

„Impresia inevitabilă este că, de fapt, cultura mayașă din această regiune pe care tocmai am explorat-o a fost mult mai puțin elaborată decât cea din Petén, la sud, și regiunile Chenes și Chactún, la nord și est”, a declarat Ivan Šprajc, arheolog la Centrul de Cercetare al Academiei Slovene de Științe și Arte.

Mari piramide și un centru civic-ceremonial

Cu toate acestea, cercetătorii au reușit să facă mai multe descoperiri semnificative datorită LiDAR, o tehnologie de teledetecție care utilizează lasere pentru a descoperi structuri ascunse prin pătrunderea în vegetația densă și captarea de date topografice precise.

O descoperire importantă a fost un grup de structuri lângă Nadzcaan, un sit descoperit pentru prima dată în anii 1990, care prezenta o piață principală cu o construcție piramidală și un canal de drenaj, scrie IFLScience.

Un alt sit notabil prezenta o clădire mare, înaltă de 13 metri, care a servit probabil drept centru civic-ceremonial. Ei bănuiesc că această așezare trebuie să fi avut o anumită „importanță socio-politică”, având în vedere statura clădirii.

În partea de est a acestui sit, cercetătorii au găsit, de asemenea, un teren de baseball care pare să se afle deasupra unei substructuri, posibil din perioada clasică timpurie (200-600 d.Hr.).

Structuri demult dispărute

În sfârșit, un al treilea sit era format din mai multe structuri concentrate pe un deal natural. Lângă piața principală se afla o piramidă înaltă de 16 metri, înconjurată de mai multe „ofrande”, printre care un vârf de silex, resturi ceramice și un fragment de picior de animal, probabil de armadillo sau rozător mare.

Această așezare datează din perioada postclasică târzie (1250-1524 d.Hr.), în timpul ultimelor câteva secole de dinainte de sosirea spaniolilor în America. De asemenea, aceasta arată cum culturile umane au reușit să persiste mult timp după dezintegrarea entităților politice complexe din Ținuturile de Jos Centrale la sfârșitul perioadei clasice.

În ultimii ani, tehnologia LiDAR a revoluționat domeniul arheologiei. S-a dovedit a fi deosebit de utilă în America tropicală, unde pădurile tropicale necruțătoare au inundat ruinele multor civilizații precolumbiene, inclusiv așezări extrem de complexe, de dimensiuni și importanță enorme.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Secretele sacrificiilor mayașe de copii, descoperite cu ajutorul ADN-ului antic

Mayașii și-ar fi binecuvântat terenurile de sport cu ardei iute și plante halucinogene

Statuia unui războinic mayaș cu coif de șarpe, descoperită la Chichén Itzá

„Soarele este mâncat”. Cum reușeau mayașii să prezică eclipsele?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase